Građevinar uložio u kraljicu algi. ‘Unosan biznis, rođen za naše podneblje’

Autor: Marija Crnjak , 14. rujan 2023. u 06:56
Umjesto uzgoja u tubama, ona u Jablanovcu uzgaja u dvanaest bazena na otvorenom/PD

U Jablanovcu kraj Zaprešića izrasta prvi hrvatski Svijet algi, projekt zelene tranzicije.

Trebali su se spojiti poduzetnički i istraživački duh, znatiželja i upornost da u malom mjestu Jablanovec kraj Zaprešića izraste prvi hrvatski projekt Svijet algi (World of Algaes), inovativni projekt zelene tranzicije.

U njega se s partnerima upustio građevinski poduzetnik Tomislav Dutković, pokrenuvši eko uzgoj mikroalge chlorella vulgaris. Radi se o “kraljici” među algama, koja ima visoka nutritivna i ljekovita svojstva i nevjerojatan potencijal u prehrani, kozmetici, poljoprivredi i zaštiti okoliša.

Ovaj projekt jedinstven je u svijetu jer se umjesto dehidrirane koristi alga u svježem obliku, te se umjesto uobičajenog uzgoja u tubama ona u Jablanovcu uzgaja u 12 bazena na otvorenom, što je puno isplativije.

700

tisuća eura do sada je uložio Tomislav Dutković u uzgoj alge

Plasman na tržište
Investitor je u suradnji s hrvatskim znanstvenicima i tvrtkama iz različitih sektora, uključujući Institut Ruđer Bošković, uspio osmisliti unosan i itekako smislen biznis s brzim povratom ulaganja, a pokazalo se i gotovo stvoren za hrvatsko tlo, klimu i vodu. World of Algaes jedan je od projekata koji će se stoga predstaviti na skorašnjem Sajmu franšiza i poslovnih prilika, kao jedna od prilika za ulaganje koju mogu iskoristiti i mali i veliki investitori.

Dutkovića smo za razgovor ulovili usred berbe alge, koja je u punoj sezoni jer toplina i sunce ubrzavaju fotosintezu te se količina alge se na dnevnoj bazi udvostručuje. Nakon tri do četiri godine proučavanja svih detalja o uzgoju, u čemu su im najviše pomogli mentori iz Nizozemske, prve alge u bazene su uskočile prošlog proljeća, nakon razmnožavanja iz svega 1,5 litre koju su nabavili u banci sjemena u Njemačkoj.

“Iz litre i pol dobili smo tri i tako dalje, razmnožavanjem smo danas došli do 200-250 tisuća litara algi u Jablanovcu, gdje proizvodimo sirovinu koju na tržište mislimo stavljati s dodanom vrijednošću, zbog čega smo već razvili nekoliko jedinstvenih proizvoda, a drugi su u razvoju.

Kako se alga razmnožava kad je toplo i ima sunca, sezona nam sad traje oko osam mjeseci, ali u planu je novo ulaganje u plastenik i grijače vode, kako bi se ona produljila na cijelu godinu”, otkriva za Poslovni dnevnik Tomislav Dutković, koji je u ovom poslu zajedno sa suprugom Josipom Dutković te partnerom Dubravkom Škarom.

Alga je u punoj sezoni jer toplina i sunce ubrzavaju fotosintezu te se količina na dnevnoj bazi udvostručuje/PD

Do sad su u projekt uložili ukupno 700.000 eura, a većina ulaganja odnosi se na infrastrukturu za uzgoj. Sve financiraju vlastitim sredstvima, bez zaduženja, a plan je iduće godine zatvoriti investiciju i plasirati sve na tržište.

Uz bazene i popratnu i opremu te naravno u istraživanje i razvoj, uložili su i u iskop bunara, nakon dobivanja koncesije od Hrvatskih voda. “Nismo ni znali da će se voda koju imamo iz bunara pokazati idealnom za uzgoj chlorelle vulgaris, koja je pak prirodni pročistač vode, što smo i sami dokazali nakon usporednih analiza na Zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar.

Dutković

Umrežavanjem u klastere i uz dobru komunikaciju, plasman je moguć i malim uzgajivačima, što je prilika za obiteljski biznis.

U Hrvatskoj imamo savršenu kombinaciju za razvoj ove zelene tehnologije i veliku perspektivu da postanemo vodeći u uzgoju ove mikroalge”, kaže nam Dutković koji zbog toga želi inspirirati i druge ulagače. Umrežavanjem u klastere i uz dobru komunikaciju, plasman je moguć i malim uzgajivačima, što je prilika za obiteljski biznis, kao i za ozbiljne investitore, pojašnjava.

Kako bi ova mikroalga zadržala maksimalno svoja svojstva, željeli su je sačuvati bez dehidracije, koja je uobičajena metoda prerade chlorelle vulgaris koja se prodaje u prahu, i u tome su uspjeli. Pokazalo se također da uzgoj u otvorenim bazenima smanjuje investiciju za 10 puta u odnosu na uzgoj u tubama, te za 10 puta povećava prinos. Zato je povrat ulaganja u ovakvom uzgoju tri do četiri godine, tvrdi Dutković.

Čišćenje zraka u Zagrebu
Prvi proizvod za koji se upravo od ovog tjedna je prikuplja alga je biostimulans u poljoprivredi, ekološko rješenje za oplemenjivanje tla za uzgoj poljoprivrednih kultura, koje se u potpunosti uklapa u europsku politiku smanjivanja upotrebe pesticida. Radi se o proizvodu koji su i sami testirali na uzgoju konoplje kojim se također bave u susjedstvu, uz odlične rezultate, a proizvod bi na tržištu trebao biti najkasnije za mjesec dana.

Primjena u poljoprivredi

Prvi proizvod za koji se upravo od ovog tjedna prikuplja alga je biostimulans u poljoprivredi, ekološko rješenje za oplemenjivanje tla.

Za to su već spremni ugovori s kupcima u Nizozemskoj i Češkoj, a hrvatsko tržište tek treba razviti i povećati svijest o prednostima ovakve proizvodnje. Sljedeći na redu će biti funkcionalni napitak, voda oplemenjena svježom algom koja bi na tržište mogla idućeg proljeća.

U razvoju je i funkcionalna voda za kućne ljubimce, koja je u fazi testiranja. Zadnji proizvod je usred procesa razvoja, a radi se o patentu za oplemenjivanje i čišćenje zraka za postavljanje u gradovima koji će se prodavati pod komercijalnim nazivom Smart Green Bubble.

Radi se o staklenom bazenu s algom chlorella vulgaris u obliku stupa od 1,5 metar visine, s postavljenim LED zaslonom na kojem se prikazuju podaci i informacije o algi, klupicom za sjedenje i priključcima za punjenje mobitela.

Uređaj prikazuje rezultat, odnosno mjeri koliko je uzeo ugljičnog dioksida iz zraka, te koliko je otpustio kisika. Naime, ova alga u optimalnim uvjetima uzima tri puta više ugljičnog dioksida iz zraka od šuma. Dutković otkriva da su već krenuli s prezentacijama uređaja gradovima, te su u pregovorima za postavljanje u Zagrebu i Zaprešiću.

Komentirajte prvi

New Report

Close