Zeleno gospodarstvo
Zeleno u fokusu

Gebrüder Weiss Hrvatska: logistička tvrtka usmjerena na održivost

Gebrüder Weiss ulaže u alternativne pogonske sustave, potiče ekološku mobilnost i koristi OIE

Promo
23. studeni 2023. u 22:00
Gebrüder Weiss od ovog ljeta koristi električne tricikle na otocima Rabu i Lošinju/GEBRüDER WEISS

Posjetitelji i stanovnici otoka Raba i Lošinja vjerojatno su ih već vidjeli: narančaste električne tricikle s velikim sandukom za pakete. Od ovog ljeta međunarodna transportno-logistička tvrtka Gebrüder Weiss dostavlja pakete privatnim kućanstvima i tvrtkama na kvarnerskim otocima električnim triciklima koji ne emitiraju štetne plinove.

Ta vozila izvanrednih manevarskih sposobnosti opremljena su tihim, snažnim električnim motorom i idealna su za dostavu u mala sela u zelenim oazama sjevernog Jadrana.

“Važno je očuvati autentičnost i jedinstvenost prirode na otocima. Dostavom našim e-triciklima pomažemo da otočne oaze zadrže svoj izvorni šarm. “Našim se klijentima roba naručena internetskim putem dostavlja na ekološki prihvatljiv način”, objašnjava Barbara Bujačić, direktorica tvrtke Gebrüder Weiss Hrvatska.

55

posto potreba Grupe za električnom energijom već je pokriveno obnovljivim izvorima

Transportno-logistička tvrtka Gebrüder Weiss zapošljava 160 djelatnika u Hrvatskoj. Od 2000. godine organizira kopneni, pomorski i zračni prijevoz te nudi široku paletu logističkih usluga na spojnici srednje i jugoistočne Europe na tri lokacije – u Zagrebu, Splitu i Rijeci. Jedan od ciljeva tvrtke, koja na globalnoj razini ima 8400 zaposlenih na 180 lokacija u 34 zemlje, jest ekološki prihvatljivo poslovanje u što većoj mjeri.

Već nekoliko godina tvrtka ulaže u alternativne pogonske sustave za prijevoz tereta i razvija rješenja s niskim emisijama za “posljednje dionice” dostave. Naručena se roba krajnjim kupcima u Austriji i Mađarskoj dostavlja električnim vozilima, a jedan od prvih kamiona na vodik na svijetu, koji energiju dobiva iz gorivih ćelija, u uporabi je u Švicarskoj od 2021.

Na putu do klimatske neutralnosti: novi solarni sustav u sjedištu tvrtke Gebrüder Weiss Hrvatska kraj Zagreba/GEBRüDER WEISS

Uz električna vozila na tri kotača, tvrtka Gebrüder Weiss Hrvatska nedavno je počela koristiti i električne kombije za dostavu krajnjim kupcima u Zagrebu i okolici. Bilo da se radi o namještaju, perilicama rublja, rashladnim uređajima ili opremi za fitness, tvrtka Gebrüder Weiss dostavlja robu tamo gdje je kupci trebaju.

Novi e-kombiji mogu prijeći do 170 kilometara s jednim punjenjem baterije, što omogućuje do 35 ekološki prihvatljivih dostava dnevno. Baterije vozila pune se električnom energijom iz vlastitog fotonaponskog sustava instaliranog u sjedištu tvrtke.

Bujačić

Važno je očuvati autentičnost i jedinstvenost prirode na otocima. Dostavom našim e-triciklima pomažemo da otočne oaze zadrže svoj izvorni šarm.

Uporaba veće količine električne energije iz obnovljivih izvora jedna je od ostalih mjera kojom tvrtka slijedi svoje ciljeve održivosti u Hrvatskoj. U lipnju je u sjedištu tvrtke u Svetoj Nedelji kraj Zagreba postavljen novi fotonaponski sustav visokih performansi. Očekivano godišnje smanjenje emisija CO2 na toj lokaciji iznosi 107 tona.

Tvrtka je svoje ekološke ciljeve uvrstila i u izvješće o održivosti. Cilj je do 2030. postići klimatsku neutralnost vlastitih logističkih objekata. Oko 55 % potreba Grupe za električnom energijom već je pokriveno obnovljivim izvorima. Tvrtka trenutno upravlja s 25 fotonaponskih sustava na različitim lokacijama, koji smanjuju godišnju emisiju CO2 za 1300 tona. Očekuje se instalacija novih solarnih elektrana i na drugim lokacijama u jugoistočnoj Europi.

Gebrüder Weiss i Aquarium Pula zajednički rade na očuvanju ugrožene vrste školjkaša/GEBRüDER WEISS

Tvrtka potiče ekološki prihvatljivu mobilnost kroz kampanju “GWcycles”. Kampanja potiče zaposlenike i cijelu korporativnu zajednicu da prijeđu na bicikle što je vrlo dobro prihvaćeno.

Samo je u ovoj godini biciklima prijeđeno više od 612.000 kilometara, što je jednako 15 krugova oko ekvatora. Zalažemo se za to da naše aktivnosti u Hrvatskoj imaju što manji utjecaj na okoliš”, objašnjava Barbara Bujačić.

Budući da je sve u ekosustavu Zemlje međusobno povezano, ne smijemo zaboraviti ni morski okoliš. Partnerstvo tvrtke Gebrüder Weiss i Aquariuma Pula, koje je započelo 2021. godine, temelji se na zajedničkoj želji za očuvanjem ugrožene plemenite periske, a time i bioraznolikosti Jadranskog mora.

New Report

Close