FOTO: Što će sve moći brod koji se gradi u Brodosplitu i zašto ga nazivaju novim ponosom domaće brodogradnje

Autor: Poslovni.hr , 02. kolovoz 2019. u 14:09
FOTO: PRESS

U Brodosplitu je danas po prvi puta održana svečanost polaganja kovanice u kobilicu putničkog broda za polarne ekspedicije, koji će nositi ime ”Ultramarine”.

Riječ je o tehnološki naprednom brodu za polarne ekspedicije, koji je ugovoren s američkom tvrtkom Quark Expeditions, u sastavu Travelopia grupacije koja okuplja najraznolikiju paletu svjetskih kompanija specijaliziranih za avanturistička putovanja.

Sam novčić za naručitelja na simboličan način odražava osobni pristup polarnom istraživanju. Quark Expeditions stvara ekspedicijska iskustva koja nadilaze ono što drugi u industriji mogu ponuditi – posebno u smislu iskustava koja se dobivaju kada se putnici iskrcaju s broda. Ultramarine je dizajniran na način koji omogućava da se ode dalje i odvede ljude na mjesta na koja nitko drugi ne može.

Brod duljine 128 metara, širine 21,5 metara i težine 13.500 bruto tona zaplovit će 2020. godine, a moći će primiti do 200 putnika u prostranim kabinama i javnim prostorima te će imati nevjerojatnu paletu avanturističkih opcija, omogućujući gostima da maksimalno iskoristite mogućnosti za spontanu avanturu s broda dok uživaju u njegovoj vrhunskoj udobnosti.

Ultramarine će biti operativna baza za polarne avanture bez premca. Novi brod u rukama najiskusnijeg tima u ekspedicijskoj industriji omogućit će gostima da odu dublje u polarna područja nego ikada prije, zadržavajući uvijek isto poštovanje prema prirodi , što je uvijek bila glavna smjernica tvrtke Quark Expeditions. Ultramarine će gostima omogućiti da provedu svoje dane doživljavajući avanture izvan broda koje su i učinile Quark Expeditions tako popularnim. A kada se jednom vrate na brod nakon dana provedenog na polarna istraživanja, moći će se odmoriti i opustiti u modernom, suvremenom prostoru vrhunske kvalitete.

"Američki naručitelj, za kojeg gradimo ovaj brod za polarne ekspedicije, pokazao je zanimanje da se u splitskom brodogradilištu izgradi još takvih brodova i dodao da su cijene takvih i sličnih kruzera između 100 milijuna eura i 300 milijun eura", rekao je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

"Mi ne gradimo tankere, to smo rekli od prvog dana, nego smo se opredijelili za gradnju kruzera prvenstveno za polarne ekspedicije i tu smo najjači na svijetu. 'Stara struktura' htjela je natjerati Brodosplit da nastavi graditi tankere, ali mi smo rekli ne, mi gradimo 'profitabilne brodove' – to je teže, ali je pozitivnije za Hrvatsku, radnike i za sve nas", naglasio je Tomislav Debeljak.

Ovaj brod će biti novi ponos hrvatske brodogradnje i novi pozitivan iskorak Brodosplita na tržište putničkih brodova do 200 metara duljine na kojem hrvatska brodogradilišta mogu konkurirati i poziciji nezaobilaznog Europskog brodogradilišta koji gradi vrlo složene brodove na kojima ostvaruje profit i postiže visoku konkurentnost.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Otprilike koliko i ovaj zarađuje na plovećim igračkama koje gradi, ali njegov račun će tek doći na naplatu

Koliko je Uljanik zaradio na Scenicu?

Pulski Uljanik je stvarno ovaj zadnji polarni kruzer napravio da izgleda pre dobro. Ne vjerujem da Brodosplit može napraviti tako lijep brod.

Bravo!

New Report

Close