Fortenova na čelu s Peruškom najveći je poslodavac u regiji, zapošljava 50.000 ljudi

Autor: Jolanda Rak Šajn , 08. prosinac 2021. u 22:00
Fabris Peruško je od 1. travnja 2019. član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe/L. Stanzl/PIXSELL

Kompanije u portfelju proizvode više od 100 različitih brendova i više od 3000 različitih artikala.

U ovoj i idućoj godini Fortenova grupa u Hrvatsku i regiju ukupno ulaže više od 255 milijuna eura, kazao je ovih dana član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško, jedan od pet gospodarstvenika nominiranih za ovogodišnju nagradu Gospodarstvenik godine u organizaciji Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista.

Najboljih 9 mjeseci ikad
U pogonu Jane u Gorici Svetojanskoj Peruško je ovih dana najavio ključne kapitalne investicije grupacije u narednom razdoblju, ističući da je podizanje investicijske snage Fortenove bio jedan od najvažnijih ciljeva cijelog lanca aktivnosti unatrag dvije i pol godine.

Fortenova je na čelu s Peruškom uspjela konsolidirati vrlo raspršenu vlasničku strukturu s više od 200 dioničara na tri, broj kreditora s više desetaka smanjen je na dva, a uz vlastito financijsko restrukturiranje refinanciran i dug Mercatora s 385 milijuna eura te ispunjeni ostali preduvjeti zbog kojih je Mercator u travnju postao integralni dio maloprodaje Fortenove.

Vlasništvo u Mercatoru koji je Agrokor kupio 2014. javnim se ponudama povećava na 90%, a nakon isplate malih dioničara Fortenova će uskoro imati 100% vlasništva. Značajno razduživanje Fortenove započelo je u rujnu 2019. s početkom procesa prodaje kompanija iz ‘non-core’ djelatnosti – najvažnija je prodaja područja zamrznute hrane Nomad Foodsu za 615 milijuna eura.

Prodaja tog segmenta velikom svjetskom igraču koji nije bio prisutan u našoj regiji dovršena je u rujnu ove godine, što je Fortenovi omogućilo da zaduženost u 2,5 godine sa 7,2 omjera između duga i operativne dobiti smanji na 4,2.

“Doveli smo kompaniju do prihvatljive razine zaduženosti i omogućili joj ulaganje u razvoj temeljnih biznisa, a ujedno smo ostvarili izvrsne poslovne rezultate. U 2021. smo imali devet najboljih mjeseci ikad.

Ostvarili smo 22 milijarde kuna prihoda iz primarnog poslovanja što je zbog preuzimanja Mercatora u naše vlasništvo rast od 54%. Naša EBITDA je 1,7 milijardi kuna, što je povećanje od oko 30%, dok je neto dobit prvi put u devet mjeseci iznosila 1,3 milijarde.

Krajem rujna grupa je na računu imala 2,5 milijardi kuna u novcu i novčanim ekvivalentima što pokazuje jako veliku likvidnost – rekao je Peruško.

Razrađen inovativni plan
Za usporedbu, 10. travnja 2017., kad je počela deblokada računa Agrokora, stanje na računima bilo je 6 kuna. Peruško očekuje da će Fortenova s daljnjim razduživanjem već u 2022. investicijski potencijal podići na do 200 milijuna eura, a razrađen je inovativni plan koji će našoj maloprodaji donijeti otvaranje više od 200 novih ili obnovljenih trgovina u regiji, nove distribucijske centre, novu platformu e-trgovine i lansiranja niza novih i inovativnih prehrambenih proizvoda.

U ključne kapitalne investicije Fortenova je u ovoj godini uložila 125 milijuna eura, dok u idućoj ulaže 130 milijuna. Najveća kapitalna ulaganja u 2021. su u proizvodnom segmentu, a Konzum je postao i prvi maloprodajni lanac u Hrvatskoj u kojem je moguće plaćati kriptovalutama.

Fabris Peruško je od 1. travnja 2019. član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe koja je nastala kao rezultat izvanredne uprave i nagodbe vjerovnika Agrokora. Tadašnjem Agrokoru pridružio se odmah nakon pokretanja postupka izvanredne uprave u svibnju 2017., kao član Uprave Tiska.

U veljači 2018. preuzima mjesto izvanrednog povjerenika Agrokor grupe, a u srpnju 2018. s više od 5700 vjerovnika zaključuje pregovore vrijedne 7,7 milijardi eura, što dovodi do izglasavanja nagodbe vjerovnika Agrokora. Nakon implementacije nagodbe nastala je Fortenova grupa, a Peruško preuzima njezino vođenje.

Komentirajte prvi

New Report

Close