Novi šoping u Hrvatskoj: Fond Mid Europa ulaže 36 milijuna eura u M+ grupu

Autor: Ana Blašković , 28. siječanj 2020. u 14:33
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Transakcija do kraja siječnja, provest će se putem zamjene dionica.

Nakon što je lani preuzeo većinski udio u lancu pekarnica Mlinar, fond Mid Europa Partners ponovno je u šopingu u Hrvatskoj. Fond usmjeren na srednju i istočnu Europu uložit će 36 milijuna eura u domaću M+ grupu, na tržištu poznatiju kao Meritus ulaganja, koja će istodobno preuzeti vodeći turski call-centar iz portfelja tog fonda, i to za jednak iznos. Transakcija će se odraditi kroz zamjene dionica dviju kompanija, a trebala bi biti okončana u narednih nekoliko dana, do kraja siječnja.

Zeleno svjetlo dioničara

U prvom koraku M+ grupa, putem svoje tvrtke kćeri Meritus upravljanje, kupuje 100 posto udjela u turskoj kompaniji CMC koju fond drži putem luksemburške tvrtke Dragon Bidco, a zeleno svjetlo jučer je za preuzimanje dala skupština dioničara. U pratećem priopćenju na Zagrebačkoj burzi objavljeno je da je CMC vodeći nezavisni pružatelj usluga eksternalizacije poslovnih procesa (BPO usluge) na turskom tržištu, uključujući usluge kontaktnog centra i robotizacije procesa s više od 4000 zaposlenih koji je 2018. ostvario 217 milijuna turskih lira prihoda.

Nakon te akvizicije u drugom koraku, Mid Europa će steći 30 posto udjela u Meritus upravljanju. “Snaga nove grupe ogleda se u činjenici da smo ovom transakcijom postali jedan od najvećih privatnih poslodavaca sa sjedištem u Hrvatskoj, s više od 7.000 zaposlenika”, rekao je predsjednik Nadzornog odbora M+ grupe Zvonimir Mršić.

 

30 posto

udjela u tvrtki kćer Meritus upravljanju steći će fond Mid Europa

Najveći regionalni centar

Prema njegovim riječima, M+ Grupa pružat će usluge će za više od 220 klijenata iz 58 zemalja, uz godišnji prihod veći od 500 milijuna kuna. Po završetku transakcije, M+ Grupa dodatno će učvrstiti poziciju najvećeg regionalnog centra i pružatelja BPO i CRM (customer relations management, op.a.) usluga u jugoistočnoj Europi s više od 7000 zaposlenih. Većinski vlasnik Meritus ulaganja su Manica Pirc Orešković i Stjepan Orešković, nekadašnji suradnik Ninoslava Pavića u EPH-u. Nakon IPO-a prošlog ljeta, udio Oreškovića smanjen je na 58 posto, a manjinski dioničari postali su mirovinski fondovi.

Komentirajte prvi

New Report

Close