‘Farma’ koja Zagreb pretvara u Milano, Beč i Budimpeštu

Autor: Bernard Ivezić , 21. studeni 2012. u 09:00
Ispod serverskih sala nalazi se podzemna mreža tunela s hlađenjem

Prvu investiciju FGS-ova kao dobro ulaganje prepoznao EBRD koji je prije nekoliko dana otvorio Datacrossu povoljnu kreditnu liniju.

Najveća hrvatska farma servera Datacross u Jastrebarskom još se nije ni otvorila, a već je ugovorila izvozne poslove i rasprodala polovicu kapaciteta. Većina zakupaca su velike strane informatičke, telekomunikacijske i financijske kompanije. Onaj drugi dio čine domaći igrači.

ICT trezor
Krešo Troha, suvlasnik i predsjednik Uprave tvrtke Podatkovni centar Križ koja upravlja Datacrossom, kaže da je o imenima kupaca prerano govoriti s obzirom da svečano otvaranje planiraju u četvrtak. "Ali i zato što većina kupaca očekuje privatnost kao u banci, jer podatkovni centar čuva podatke i servere jednako kao što banke čuvaju novac i druge fizičke dragocjenosti", kaže Troha.Poslovni dnevnik prvi je ušao u Datacross, koji je već sada nakon tek prve faze izgradnje u kojoj je opremljeno 600 kvadrata serverske sale i sve popratne infrastrukture, postao najveći i najsigurniji podatkovni centar u jadranskoj regiji. Izgrađen je po standardu Tier3 što između ostalog znači da su serveri sa svih strana zaštićeni s dva armirano-betonska zida debljine 25 centimetara, mogu autonomno raditi tri dana, a pristup do njih priječe vam sustavi fizičke zaštite kakvi se inače gledaju na filmovima."Više detalja o sigurnosti ne mogu pokazati ni klijentima, mogu samo reći da u Hrvatskoj ovakav stupanj zaštite imaju samo najbolje čuvani trezori", kaže Troha.Podatkovni centar Križ prva je investicija fondova za gospodarsku suradnju. U njega je do sada 45 milijuna kuna uložio Nexus FGS, a od prije nekoliko dana kreditno ga prati EBRD. Troha pojašnjava da je interes ulagača i kreditora toliko velik da odmah idu u drugu fazu u kojoj će postojeće kapacitete u Jastrebarskom nadograditi za još 700 kvadrata prostora za servere. Na proljeće započinju gradnju i drugog podatkovnog centra u gospodarskoj zoni Križ Novoselac koji će imati 1200 kvadrata i biti još napredniji jer će se raditi po zahtjevnijem standardu Tier 4.Gospodarski značaj podatkovnog centra kao djela internetske infrastrukture, pojašnjava Troha, mnogo je veći od 200 milijuna kuna, koliko će se uložiti u ovaj projekt, i 50 radnika, koliko će ukupno zapošljavati Podatkovni centar Križ.

Mamac investitorima
"Kratkoročno ovakvi centri stvaraju još sedam do deset radnih mjesta u ekosistemu, zbog čega mi očekujemo da ćemo ukupno potaknuti otvaranje 500 novih radnih mjesta u Hrvatskoj, ali dugoročno oni gradove i države u kojima se nalaze pretvaraju u globalna središta", ističe Troha.Navodi primjer Budimpešte u kojoj su svoje regionalno sjedište postavili svi veći međunarodni investicijski fondovi, kartičarske tvrtke i veliki proizvođači poput GM-a i Forda. Razlog za to nije bila samo lokacija i jeftina radna snaga, već to što se u Budimpešti nalazi usporediv podatkovni centar spojen izravno na najveće svjetske telekomunikacijske operatere."Govorimo o infrastrukturi suvremenog poslovanja, što nisu samo ceste, luke, logistički centri i optički kabeli već i podatkovni centri, jer se većina poslovanja u velikim međunarodnim kompanijama danas obavlja elektroničkom razmjenom podataka koji se skladište upravo u ovakvim, sigurnim podatkovnim centrima", pojašnjava Troha. Dodaje da je cilj Podatkovnog centra Križ u Zagreb i Hrvatsku dovesti infrastrukturu koja je nužna da bi se našli na mapi svjetskog biznisa i time ovdje doveli velike međunarodne igrače i njihove investicije.

Bugarska konkurencija
Prilika za to je što je Hrvatska u ovom trenutku konkuretnija od Beča, Budimpešte i Milana za razvoj infrastrukture podatkovnih centara i time potencijalno zanimljivija određenim globalnim igračima."Jedina prava konkurencija je podatkovni centar u Sofiji s kojem je Bugarska dobila na atraktivnosti, ali time što Hrvatska iduće godine briše granicu prema EU te time što imamo visoko kvalificirane IT stručnjake i jeftinu struju, imamo mnogo prostora za uspjeh", zaključuje Troha.

Top lokacija

Jastrebarsko ih oduševilo

Čelnik Datacrossa Krešo Troha kaže da su po planovima prvi podatkovni centar trebali graditi u Križu Novoselcu, ali je lokalna samouprava u Jastrebarskom, kad je uvidjela o kakvom je projektu riječ, krenula sve papire rješavati u roku od 24 sata. "Mi možemo potvrditi da Financial Times nije pogriješio kad je Jastrebarsko proglasio jednim od deset europskih gradova budućnosti", ističe Troha. Navodi da se lokalna samouprava zauzela oko dobivanja svih potrebnih priključaka od vode, kanalizacije, pristupne ceste i struje te da su im maksimalno izašli u susret i odgovorili na sva pitanja koje su im postavili.

Inovativna građevina

Farma servera nikla u 180 dana

Izgradnja najnaprednije internetske infrastrukture kod nas nije lak zadatak, ali Hrvatska ima takvih stručnjaka, ističe čelnik Datacrossa Krešo Troha. On je s Marijanom Lalićem i Vitomirom Lučićem u svega 180 dana podigao Datacross u Jastrebarskom u koji će se klijenti početi useljavati 1. prosinca. Navodi da je najzahtjevniji dio bila izrada projekta na kojem je surađivao sa stručnjakom za podatkovne centre Nenadom Miljevićem iz studija EEG i još pet multidisciplinarnih timova. "Unatoč velikoj građevinskoj industriji u Hrvatskoj, stručnjake koji mogu izraditi ovakvu pametnu zgradu u kojoj računala kontroliraju sve pronašli smo u Beton Lučkom, a osiguranje, vatro i video zaštitu u domaćoj tvrtci Tehnomobil čime smo postigli da takva ekspertiza sad postoji i u Hrvatskoj", naglašava Troha.

Komentirajte prvi

New Report

Close