Europski fondovi sufinanciraju izvorni hrvatski bukobran od gumiranog betona

Autor: Biserka Ranogajec , 21. studeni 2011. u 22:00

Vrijednost projekta procijenjena je na milijun i 300.000a eura, a polovica tih sredstava povući će se iz EU fonda CIP Eco innovation

Beton Lučko, poznati proizvođač betonskih proizvoda postavit će u Maksimirskoj ulici u Zagrebu zaštitni zid od betona s ugrađenim recikliranim otpadnim gumama koji će životinje u Zoološkom vrtu štititi od buke. Nove inovativne betonske barijere Ruconbar koje će proizvoditi Beton Lučko, rezultat su projekta zagrebačkog Građevinskog fakulteta, tvrtke Gumimpex i Instituta IGH. Ruconbar je izvorni hrvatski proizvod, a vrijednost projekta procijenjena je na milijun i 300.000 eura. Polovica tih sredstava povući će se iz EU fonda CIP Eco innovation.

Suradnja sa znanstvenicima
Beton Lučko iz EU treba dobiti 339.000 eura, a ostalo partneri, rekla je direktorica i suvlasnica tvrtke Danica Jelenić. Njezino poduzeće, koje ima tvornice u Lučkom, Jastrebarskom, Karlovcu i Drnišu te zapošljava 185 djelatnika, uložit će ukupno 679.000 eura u novu opremu za proizvodnju ograda Ruconbar. Jelenić tumači da se kod ocjenjivanja projekta u Bruxellesu vodilo računa i o tomu kakva je njihova sadašnja opremljenost pogona, što je bilo odlučujuće za odobrenje projekta. Važno je i to što je projekt nastao u suradnji sa znanstvenicima. Najveći dio novca dobiva Lučko, ali on se daje u fazama. Za 30% projekta novac se dobiva na početku i sjeda na račun Građevinskog fakulteta koji ga potom dijeli prema sudjelovanju. Projekt su u Hrvatskoj podržali Agencija za zaštitu okoliša, Autocesta Zagreb-Macelj, Grad Zagreb, Hrvatske ceste, HŽ infrastruktura, Javna ustanova Maksimir i Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Projekt je počeo u rujnu 2011. i traje tri godine, dok se zid u Maksimirskoj ulici treba sagraditi u rujnu iduće godine. Prema programu, Zoološki vrt treba pokrenuti izradu Arhitektonskog projekta te objaviti natječaj javne nabave za protubučne zidove. Arhitekti će odlučiti o izgledu, veličini i dimenzijama te vizualnom izgledu, boji i obliku samoga zida.Partneri na projektu Ruconbar procjenjuju da će u regiji naći tržište za RCN barijere, čiji je apsorpcijski sloj izveden s novim reciliranim materijalom, odnosno gumenim granulama dobivenim recikliranjem starih guma.

Tržište u regiji
Uz Hrvatsku, zemlje s najvećom potrebu za zbrinjavanjem otpada od gume su Albanija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Kosovo, Makedonija, Slovenija, Srbija i Rumunjska. Direktorica Beton Lučko tumači da ih očekuje još puno izazova, ali su zadovoljni jer su lansirali novi, inovativni i ekološko prihvatljiv proizvod koji bi mogao naći mjesto i na tržištu EU. Ovo nije prvi susret znanstvenika i fakulteta s ovom tvrtkom. Beton Lučko radio je na pločama za zatvaranje tramvajskih pruga koje su također inovativni proizvod stručnjaka Građevinskog fakulteta.

Inovacije

Reciklirane sirovine
Beton Lučko kao vlastiti proizvod koristi reciklirano staklo u završnom sloju opločnika te recikliranu opeku u fasadnoj obloazi. Reciklirana guma u apsorbirajućem sloju bukobrana nova je inovativna proizvodnja koja će unaprijediti brand tvrtke.

Komentirajte prvi

New Report

Close