Europljani i Kinezi zainteresirani za Doking XD

Autor: Tomislav Pili , 08. ožujak 2010. u 22:00

Zagrebačka kompanija dobila je nekoliko ponuda za serijsku proizvodnju automobila

Projekt prvoga hrvatskog automobila na električni pogon zagrebačke tvrtke Dok-Ing, kako sada stvari stoje, neće ostati samo na prototipu. Automobil Doking XD imao je svjetsku premijeru na ženevskom autosalonu koji završava 14. ožujka i privukao je veliku pozornost, tvrdi vlasnik i osnivač Dok-Inga Vjekoslav Majetić.

Brojne ponude
“Interes u Ženevi bio je i više nego očekivan. Da je automobil u serijskoj proizvodnji, prodali bismo više od 100 komada”, rekao je Majetić, čija je tvrtka jedan od vodećih svjetskih proizvođača robotskih strojeva za razminiranje. Prema njegovim riječima, u Ženevi su uspostavljeni i vrijedni kontakti. “Dobili smo nekoliko ponuda za partnerstvo u serijskoj proizvodnji od nekoliko uglednih europskih proizvođača automobila, a krajem mjeseca odlučit ćemo koju ponudu prihvatiti. Za sada ne želim otkrivati imena tih proizvođača, dok pregovori ne budu završeni. Javili su se i kineski predstavnici s kojima ćemo razgovarati. Sve u svemu postoje šanse za serijsku proizvodnju”, optimističan je Majetić. Podsjećamo, Majetić je u nekoliko prijašnjih medijskih istupa naglašavao kako ne može samostalno pokrenuti serijsku proizvodnju Dokinga XD jer njegova tvrtka nema toliko novca.Naglašava kako su mu veliku podršku u Ženevi dali predstavnici hrvatske dijaspore. “Čak su rekli kako bi bilo dobro kada bi Dok-Ing bio izlistan na burzi pa da mogu kupiti dionice i tako uložiti”, ističe Majetić. U razgovoru za Poslovni dnevnik Majetić je opovrgnuo nedavne medijske napise kako nema financijsku podršku domaćih banaka.

Zatvorili kredite
“Nije istina da nas domaće banke ne žele kreditirati. Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) nas podržava, a sada nam je odobren i kredit od 10 milijuna eura koji će biti realiziran preko komercijalnih banaka”, otkriva Majetić. Prema njegovim tvrdnjama Dok-Ing financijski stoji izrazito dobro. “Zatvorili smo sve dosadašnje kredite Zagrebačke banke, kao i ostalih banaka. Imamo tekuće ugovore s američkom i australskom vladom za isporuku strojeva za razminiranje koji nam daju garanciju likvidnosti”, kazao je Majetić.

Karakteristike

Kratak i uzak
Automobil Doking XD dugačak je 2,8 metara, širok 1,7 metara, a visok 1,6 metara. Nudi smještaj za tri osobe i prtljagu. Pokretala bi ga dva elektromotora pojedinačne snage 50 kW, a litij-željezno-fosfatna baterija omogućavala bi mu autonomiju između 200 i 250 kilometara.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Dobro zvuči. Sada bi trebalo procijeniti vrijednost projekta (koliko je vlastito znanje – novine), a onda se može ravnopravno razgovarati o kooperaciji sa renomiranim proizvođačima. Dio proizvodnje u HR. I razvijati proizvod dalje.

Bravo sve pohvale. Da barem ima u Hrvatskoj više takvih firmi.

New Report

Close