Zeleno gospodarstvo
Završna konferencija IRI2 projekta

End of waste poslovanje: Premifab otpadni destilacijski talog pretvara u nove proizvode za različite industrije

Premifab i Geotehnički fakultet razvili novu tehnologiju za oporabu otapala.

PD VL native tim
28. prosinac 2023. u 22:00
Foto: PD

Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu i tvrtka Premifab, lider na hrvatskom tržištu u regeneraciji otpadnih otapala održali su u Hrvatskoj gospodarskoj komori završnu konferenciju IRI2 projekta “Razvoj nove tehnologije za učinkovitiju oporabu otapala i drugih vrsta opasnog otpada”, ukupne vrijednosti veće od 1,76 milijuna eura, od čega je polovica sredstava sufinancirana EU fondovima.

Hrvatska tvrtka Premifab jedina je tvrtka u regiji koja se bavi regeneracijom opasnog otpada, od čega 95 posto tog otpada kroz proces oporabe pretvaraju u novu sirovinu i proizvode, što omogućava održivo i zeleno gospodarstvo.

Naime, kemijska industrija proizvodi značajnu količinu otpada te je u Europskoj uniji u 2020. godini prema Eurostat procjeni proizvedeno više od 55 milijuna tona otpada, od čega 6 milijuna tona opasnog otpada. Iste 2020. godine, kemijska industrija u Hrvatskoj je proizvela 25 tisuća tona otpada, od čega tri tisuće opasnog.

Jedina takva tvrtka u regiji

Premifab je jedina je tvrtka u regiji koja se bavi regeneracijom opasnog otpada, od čega 95% tog otpada kroz proces oporabe pretvaraju u novu sirovinu i proizvode.

Zabrinjavajući je utjecaj toga na okoliš i zrak, pogotovo kad se uzme činjenica da se 57 posto opasnog otpada iz kemijske industrije čine materijali koji se mogu oporabiti i ponovno koristiti. Kružno gospodarstvo tretira otpad kao koristan resurs i upravo je to misao vodilja Premifaba, kojemu je zeleno poslovanje dio DNA tvrtke.

Prije njihovog pojavljivanja na hrvatskom tržištu prije šest godina, opasni otpad se u pravilu vozio na termičku obradu u Austriju, što je po hijerarhiji gospodarenja otpadom niže rangirani postupak od recikliranja i ne daje dodanu vrijednost gospodarstvu.

Tu su osnivači Premifaba vidjeli priliku da budu prva tvrtka u ovom dijelu Europe koja će zbrinjavati otpadna otapala na principima održivog gospodarstva, vodeći brigu o utjecaju na okoliš. Samo šest godina kasnije, od čega tri krizne, zapošljavaju 19 zaposlenih među kojima glavnu riječ imaju četiri kemijska tehnologa, od kojih su tri žene.

Tvrtka ima EMAS certifikat, a i dobitnik je priznanja Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za uspješnu primjenu inovativnog rješenja u području procesnih i proizvodnih metoda koje štite okoliš i potiču održivi razvoj.

Vrijednost cjelokupne investicije u novo postrojenje je oko 10,6 milijuna eura, otvaranje pogona predviđeno je 2024. godine, a njime će Premifab da zajedno sa svojim kupcima nastaviti širiti svoju održivu poslovnu priču u regiji/PD

Ponukani poslovnim rastom i sve većim brojem kupaca iz cijele regije, Premifab od 2020. godine u suradnji s Geotehničkim fakultetom provodi projekt istraživanja, razvoja i inovacije “Razvoj nove tehnologije za učinkovitiju oporabu otapala i drugih vrsta opasnog otpada”, kojim se razvija inovativna tehnologija dorade destilacijskog taloga u korisnu sirovinu za daljnje proizvode, koji svoju primjenu mogu naći u građevinskoj industriji i cestogradnji u obliku aditiva za asfaltne baze i bitumenske paste te industriji boja i lakova u obliku premaza za antikorozivnu zaštitu i aditiva za nitro-boje.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori održali su završnu konferenciju projekta, koji je 2020. godine usred pandemije bio jedan od 23 hrvatska IRI2 projekta koji su dobili ukupno milijardu tadašnjih kuna bespovratnih europskih sredstava.

Ciljevi istraživanja uključivali su pronalazak primjene destilacijskog taloga iz regeneracije otpadnih otapala, ispitivanje poželjnih svojstva i uklanjanje nepoželjnih komponenata te analizu potencijala korištenja. Krajnji smisao je pronaći način da se smanji količina destilacijskog taloga kojeg će biti potrebno zbrinuti, čime se doprinosi očuvanju okoliša i smanjenju štetnih emisija.

57

posto opasnog otpada iz kemijske industrije čine materijali koji se mogu oporabiti i ponovno koristiti

Silvija Petković, mag. appl. chem., doktorandica na navedenom projektu i voditeljica kontrole kvalitete i laboratorija u Premifabu u sklopu završne konferencije predstavila je rezultate istraživanja. Pojasnila je kako će ovo rješenje pomoći da se primijeni ekološki prihvatljiviji način gdje se otpad pretvara u sirovinu te da se time poštuje end of waste strategija te načelo kružnog gospodarstva, jer se destilacijski talog, koji je tradicionalno ostajao kao otpad u sklopu destilacije otpadnih otapala, sada primjenjuje u industrijama boja i lakova, cestogradnji i građevinskoj industriji.

Igor Podravac, direktor razvoja poslovanja Premifaba i jedan od suosnivača kompanije u uvodnom izlaganju na konferenciji istaknuo je kako je ponosan na suradnju Premifaba i obrazovne zajednice, koja donosi konkretne i opipljive koristi za gospodarstvo i društvo u cjelini.

“Nova rješenja za regeneraciju otpadnog mulja dodatno će smanjiti ukupna količina industrijskog otpada koji se stvara, tj. iz otpada će se stvoriti proizvod i time još jednom potvrditi kružno gospodarstvo u gospodarenju opasnim otpadom.

U šest godina našeg poslovanja oporabili smo preko 10 tisuća tona opasnog otpada i vratili natrag u industriju više od 8 tisuća tona čistog proizvoda, a pritom omogućavamo da se izbjegnu značajne količine štetnih emisija CO2. Održivo poslovanje uz poštivanje okoliša nama je apsolutni prioritet i sad i u budućnosti”, poručio je uvodno Podravac.

Godišnje 6 milijuna opasnog otpada

U Europskoj uniji u 2020. godini je prema Eurostat procjeni proizvedeno više od 55 milijuna tona otpada, od čega 6 milijuna tona opasnog otpada.

Od startupa s HABOR kreditom do tržišnog lidera
Tvrtku Premifab 2017. godine osnovali su trojica prijatelja – Igor Oreški, Dominik Mahnić i Igor Podravac kao svojevrsni startup s pomoću HABOR-ovog kredita. U šest godina izgradili su tvrtku koja bilježi kontinuirani poslovni rast, usprkos pandemiji i sveopćoj inflaciji.

Da dobro rade potvrđuju njihovi poslovni rezultati – u prvoj godini pandemije zabilježili su značajan rast prihoda od 44 posto. Dobro poslovanje nastavili su u 2021. godini, a prošle 2022. godine, prve godine rata u Ukrajini, bilježe rast prihoda od 20,3 posto i rast izvoza od 13,6 posto. Danas izvoze u sve države u regiji, a može se pohvaliti širokim portfeljem klijenata u automobilskoj, farmaceutskoj i industriji tiska fleksibilne ambalaže.

Otpad je vrijedna sirovina i tako ga treba tretirati
U sustavu gospodarenja otpadom postoji nešto što se zove hijerarhija zbrinjavanja otpada, po kojoj se promatra utjecaj različitih načina zbrinjavanja otpada na okoliš. Ponovna uporaba proizvoda visoko je na toj piramidi, a to je upravo ono čime se Premifab bavi – uzima otpadna otapala od kojih 95 posto ponovno iskoriste za neki proizvod.

Svega 5 posto proizvoda postaje otpad, a dodatno se izbjegavaju štetne emisije CO2 koje bi nastale da se mora proizvoditi novi proizvod ispočetka. Osim proizvodnje novih kemijskih proizvoda, bave se i kemijskim leasing-om te laboratorijskim uslugama. Imaju vlastiti akreditirani Laboratorij za organska otapala, gdje se odvija provjera kvalitete tijekom svih faza proizvodnje – otpadnih otapala iz raznih industrija koji su ulazni materijal, kvaliteta materijala za vrijeme regeneracije i u konačnici kvaliteta finalnog proizvoda.

Strani investitor i novo postrojenje u Ivanić Gradu
Njihov potencijal je prepoznao i strani investitor – obiteljski fond De Neef Groep, koji stoji iza velike europske tvrtke De Neef Chemical Processing, a koja je lider u regeneraciji organskih otapala i specijalnih kemikalija.

Taj kapital Premifab koristi za razvoj aktivnosti na novoj lokaciji koju grade u Ivanić Gradu, koja će imati prošireni kapacitet obrade otpadnih organskih otapala, prvenstveno namijenjenih farmaceutskim industrijama. Također, u novom postrojenju je predviđena proizvodnja oko 7500 tona etanola godišnje iz kukuruza. U Hrvatskoj ne postoji niti jedan proizvođač etanola farmaceutske čistoće te će ovo biti veliki iskorak za tržište.

Olakotna okolnost je što Premifab već surađuje s farmaceutskim industrijama, prošli su njihov compliance sustav, a to će dodatno potvrditi implementacijom GMP-a koji je jedan od preduvjeta za izravnu prodaju organskih otapala prema farmaceutskim industrijama. Vrijednost cjelokupne investicije u novo postrojenje je oko 10,6 milijuna eura.

Otvaranje pogona predviđeno je 2024. godine, a prošireni kapaciteti proizvodnje omogućit će Premifabu da zajedno sa svojim kupcima nastavljaju širiti svoju održivu poslovnu priču u regiji.

*  Sadržaj omogućio Premifab

New Report

Close