Država prodaje svoj udio u Solani Ston koja radi još od 14. stoljeća

Autor: Marija Brnić , 08. studeni 2021. u 22:00
U najstarijoj našoj solani osam je stalno zaposlenih/GRGO JELAVIĆ/PIXSELL

U vlasničkoj strukturi stonske solane uz državu još je 10 udjelničara.

Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) oglasit će prodaju svog vlasničkog udjela u Solani Ston. Odlukom Upravnog vijeća, kojim predsjedava ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, utvrđena je početna cijena na javnom natječaju do 1,4 milijuna kuna za udjel države koji čini 9,14%.

To je tri i pol puta viši iznos od nominalne vrijednosti tog udjela. U vlasničkoj strukturi stonske solane uz državu još je 10 udjelničara, među kojima i direktor Svetan Pejić. Najstarija hrvatska solana, izgrađena još za vrijeme Dubrovačke Republike, godinama posluje s gubitkom, 2020. je završila s gotovo tri milijuna, a preneseni gubici iznosili su 37 milijuna kuna.

Tvrtka je imala prihode od 1,5 milijuna kuna i više su nego prepolovljeni u odnosu na nekoliko godina ranije. Direktor u financijskom izvješću obrazlaže da je padu pridonijela i pandemija koronavirusa.

Solana ima osam stalno zaposlenih, a za razliku od nekad, prema podacima Poslovna.hr nije imala prihoda od izvoza.

Vrijednost Solane je 50-ak bazena za proizvodnju soli, no dio je pokriven asfaltom koji treba ukloniti za proizvodnju ekološki čiste soli za prehranu po kojoj je poznata solana, uvjet je i rješavanje imovinskopravnih odnosa.

Prodaja će ići javnim nadmetanjem, koje će biti 45 dana nakon što CERP objavi natječaj.

Komentirajte prvi

New Report

Close