Donesena odluka – dionica Viro povlači se sa Zagrebačke burze

Autor: Marija Brnić , 01. ožujak 2023. u 09:23
Foto:Damir Spehar/PIXSELL

Dioničarima koji su glasali protiv delistiranja isplatit će se pravična naknada od 8,91 euro po dionici.

Glavna skupština Vira prihvatila je prijedlog uprave o izlasku sa Zagrebačke burze. U roku od tri mjeseca od dana upisa odluke u sudski registar dioničarima koji su glasali protiv te odluke Viro će isplatiti pravičnu naknadu, a koja je temeljem prosječne cijene dionica u tri mjeseca prije objave poziva za glavnu skupštinu, procijenjena na 8,91 euro.

Najveći pojedinačni dioničar Vira je tvrtka EOS-Z, u vlasništvu Željka Zadre, s udjelom 55 posto, od čega je dio dan u zalog za kredit kod CIM Banque, a drugi najveći dioničar je jedan od najvećih europskih proizvođača šećera francuska grupacija Cristal Union, koji drži 17 posto dionica Vira.

Nekadašnja šećerana, a danas holding tvrtka koja upravlja HIŠ-om, poduzećem za proizvodnju šećera nastalu udruživanjem s osječkom šećeranom, s većinskim udjelom Vira, na takvu se odluku odlučila radi procjene da joj uvrštenje na burzi predstavlja trošak. Tvrtka je nedavno završila postupak predstečajne nagodbe s vjerovnicima koji u Viru drže 151 milijuna kuna potraživanja, koji su se odrekli polovice potraživanja, a 2. siječnja ove godine im je isplaćen preostali iznos.

Postupci nagodbe su završeni i u Virovim tvrtkama Sladorana i Slavonija Županja, a okončanja nagodbi ostavili su i trag na godišnjim rezultatima i visok gubitak. Prema nerevidiranom financijskom izvješću, Viro je u 2022. ostvario ukupne konsolidirane prihode u iznosu od 230 milijuna kuna, što je za 381 posto više nego prethodne godine, a godina je zaključena s gubitkom od 68,5 milijuna kuna.

Što se tiče proizvodnje šećera, koja je prebačena na HIŠ, ona je obilježena rastom cijena energije, s obzirom na to da među prehrambenim proizvođačima šećerna industrija ima najveći udjel troškova energije u ukupnim troškovima, a oni su lani po jedinici prerađene sirovine bili utrostručeni.

Komentirajte prvi

New Report

Close