Domaće rješenje za ponovnu uporabu opasnog otpada

Autor: Ana Roksandić , 29. prosinac 2023. u 07:00
Igor Podravac, suosnivač tvrtke Premifab/S. Midžor/PIXSELL

Geotehnički fakultet i Premifab razvijaju novu tehnologiju.

Kemijska industrija proizvodi osjetnu količinu otpada što predstavlja popriličan ekološki problem. Prema procjenama, u EU se proizvede više od 55 milijuna tona otpada, od čega je šest milijuna opasnog. U Hrvatskoj, kemijska industrija proizvede oko 25 tisuća tona otpada, od čega 3000 tona čini opasni otpad, no od kojeg se više od pola može ponovo iskoristiti.

Jedno od rješenja za taj ekološki izazov dolazi iz Hrvatske. Naime, Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu i tvrtka Premifab koja se bavi regeneracijom otpadnih otapala, održali su u četvrtak završnu konferenciju IRI2 projekta “Razvoj nove tehnologije za učinkovitiju oporabu otapala i drugih vrsta opasnog otpada”.

1,76

milijuna eura ukupna je vrijednost projekta

Ukupna vrijednost IRI2 projekta premašuje 1,76 milijuna eura, a više od polovice tog iznosa sufinancirano je iz EU fondova. Projekt zagrebačkog fakulteta i tvrtke iz Kerestinca razvija inovativnu tehnologiju dorade destilacijskog taloga u korisnu sirovinu za daljnje proizvode, a može se primijeniti u građevinskoj industriji, industriji boja i lakova te cestogradnji gdje se koristi za asfaltne baze i bitumenske paste. Kao premaz za antikorozivnu zaštitu i aditiv za nitro-boje služi u industriji boja i lakova.

Kružno gospodarstvo
“Nova rješenja za regeneraciju otpadnog mulja dodatno će smanjiti ukupnu količinu industrijskog otpada koji se stvara. Iz otpada će se stvoriti novi proizvod i time potvrditi kružno gospodarstvo u gospodarenju opasnim otpadom.

U šest godina našeg poslovanja oporabili smo preko 10.000 tona opasnog otpada i vratili natrag u industriju više od 8000 tona čistog proizvoda, a pritom omogućujemo da se izbjegnu značajne količine štetnih emisija CO2”, naglasio je suosnivač i direktor razvoja poslovanja Premifaba Igor Podravac dodajući da je za njih održivo poslovanje uz poštivanje okoliša prioritet.

Komentirajte prvi

New Report

Close