Dok-ing kreira besposadni sustav za Europsku obrambenu agenciju

Autor: Suzana Varošanec , 11. veljača 2021. u 07:18
Dok-ing se pozicionira kao nezaobilazni čimbenik na tržištu besposadnih kopnenih vozila/PD

Ciljani učinak je smanjenje opterećenja na ljudstvo jer se omogućuje djelovanje iz sigurne udaljenosti, u ekstremnim uvjetima.

U konzorciju industrijskih tvrtki iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske naš Dok-ing sudjeluje u sklopu projekta Europske obrambene agencije u razvoju senzorske mreže bespilotnih letjelica i kopnenih besposadnih sustava, pomoću kojih će se prikupljati podaci i stvarati situacijska slika u slučaju nuklearnih, bioloških, radioloških i kemijskih prijetnji.

Projekt je ušao u operativnu fazu 21. siječnja pa s ovim velikim postignućem Dok-ing koji vodi Vjekoslav Majetić, nakon iskoraka u područje obrane, definitivno ulazi u sustav europske obrane.

Potvrđuje to i Majetić, čija se tvrtka kao proizvođač suvremenih tehnoloških rješenja, ovim pozicionira kao nezaobilazni čimbenik na tržištu besposadnih kopnenih vozila nove generacije za potrebe članica EU koje se tiču agende zajedničke politike obrane i sigurnosti, uz potrebe NATO saveza i UN-a.

Kad je riječ o toj vrsti vozila čijim se razvojem ovaj prodor omogućuje, inovacija je u završnoj fazi, pred lansiranjem u lipnju, a u sljedeće 3 godine predstoji nadogradnja platforme, kao dio konzorcijalne suradnje. Razvijeno je sredstvima Fonda za istraživanje, razvoj i inovacije EU, kroz program Konkurentnost i kohezija, a na projektu nazvanom

“Nadzor kemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih prijetnji kao usluga“ čiji je predvodnik Austrijski institut za tehnologiju, djeluje konzorcij od 12 poslovnih subjekata. Potiče se suradnja između članica EU i omogućava razmjena iskustava i znanja koja mogu pomoći svakom partneru da bolje razumije potrebe tržišta.

Detekcija, dekontaminacija…

Uz našu tvrtku, iz Austrije ih sudjeluje pet, iz Mađarske dvije te četiri iz Slovenije, ve industrijski subjekti od velikih korporacija do manjih specijaliziranih za određena područja. Dok-ing je zadužen za kreiranje novog besposadnog sustava kao bitnog dodatka postojećim sposobnostima država konzorcija za buduće korištenje za obranu i sigurnost.

Radit će na osiguravanju sposobnosti detekcije, dekontaminacije, prikupljanja uzoraka i samo-dekontaminacije u situacijama navedenih prijetnji, kroz nadogradnju platforme nove generacije koju završavaju.

Voditelj projekta unutar Dok-inga je Gordan Pešić, voditelj razvoja poslovanja i prodaje tvrtke. On ističe zahvalnost MORH-u koji je prepoznao sposobnosti tvrtke za sudjelovanje u projektu. S konkretnim aktivnostima započeli su 2019., kad su se definirale potrebe oružanih snaga zemalja sudionica projekta te mogućnosti industrijskih partnera u njemu da mogu odgovoriti na te potrebe.

“Ciljani učinak je smanjenje opterećenja na ljudstvo jer se omogućuje djelovanje iz sigurne udaljenosti, u ekstremnim uvjetima gdje je djelovanje pripadnika operativnih snaga limitirano ili nemoguće. Vrijednost posla je poslovna tajna, a završetak projekta planiran za prosinac 2023.

U tvrtki je oko 30% razvojnih kapaciteta već angažirano na projektu pa iako ih imaju više (nova ispostava u Južnoj Koreji u podršci robotskog razminiranja, najave za Kinu i Bliski istok), s konkretnim poslom Dok-ing postaje važan u transferu tehnologije iz EU prema Sigurnosno-obrambenom sektoru RH”, kaže Pešić.

U tome se trenutačno aktivnosti odvijaju kroz klasična vozila te ljude koji djeluju u zaštitnoj odjeći, sve manualno, pa bi u slučaju npr. velikih ugroza bili izloženi opasnosti za zdravlje.

Velika tehnološka sposobnost

Projekt je snažnog financijskog naboja – radi se o sredstvima koja su odnedavno na raspolaganju članicama EU, a za našu tvrtku dodatni važan je i dobar tajming zbog činjenice da osiguravaju sljedivost projekata – jedan projekt završava, a drugi počinje pa uz suradnju s MORH-om i zemljama partnerima u prvi plan dolazi njihova tehnološka sposobnost kojom se omogućava snažna referenca u komercijalizaciji.

U sklopu ovog projekta definiraju se buduće potrebe što će olakšati komercijalizaciju novih sustava te se od 2024. može očekivati početak proizvodnje novih rješenja za tržište.

U područjima razvoja robotskih sustava tvrtka je u zadnje 3 godine povukla više od 40 milijuna kuna, ubrzano se razvija te joj izvoz čini 100% prihoda. U robotskom razminiranju u lakoj kategoriji Dok-ing je tržišni lider u svijetu – udio prelazi 50%, nitko nije ni blizu.

Komentirajte prvi

New Report

Close