Dioničari Fortenova grupe pozvani na glasanje o refinanciranju obveznice

Autor: Objava za medije , 16. lipanj 2023. u 17:06
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Jedan od uvjeta dogovorenih s HPS-om u okviru novog financiranja je i započinjanje procesa potencijalne prodaje poslovnog područja poljoprivrede Fortenova grupe najkasnije do 31. prosinca 2023.

Fortenova grupa danas je poslala poziv imateljima depozitarnih potvrda za skupštinu koja će se održati 27. lipnja i na kojoj će dioničari, između ostalih točaka, glasati o prijedlogu Grupe da se postojeća obveznica refinancira u iznosu od 1,1 do 1,2 milijarde eura sa sadašnjim većinskim kreditorom Grupe, investicijskom tvrtkom HPS Investment Partners.

U materijalima za skupštinu imateljima depozitarnih potvrda detaljno je prezentirano kako je menadžment Grupe, prije stavljanja prijedloga o prihvaćanju uvjeta refinanciranja koje je ponudio HPS na glasanje na skupštini imatelja depozitarnih potvrda, istražio sve druge održive opcije refinanciranja koje su Fortenova grupi bile dostupne, uključujući ekstenzivne razgovore s regionalnim i investicijskim bankama, kao i razmatranje tržišta obveznica.

Nakon što su uloženi znatni napori kako bi se pronašao način financiranja s bankama i tržištima obveznica, menadžment Fortenova grupe odlučio je ući u novi financijski aranžman za razdoblje do 29. studenog 2024. s postojećim vodećim nesankcioniranim kreditorom, pod uvjetom da imatelji depozitarnih potvrda glasaju za taj prijedlog.

Uvjeti novog financiranja cjelokupnog sadašnjeg iznosa duga po obveznici koje je ponudio HPS u pogledu marže ostaju isti kao i kod sadašnje obveznice. Međutim, uvjeti nove obveznice, prvenstveno kao posljedica sudjelovanja sankcioniranih osoba u kapitalnoj strukturi Grupe, a zbog čega su opcije financiranja ograničene, obuhvaćaju i tzv. Original Issue Discount u visini 6,75 posto iznosa na koji će biti izdana obveznica. Ovaj jednokratni trošak podcrtava nužnost što skorijeg rješavanja ove situacije. Kad pitanje sankcioniranog suvlasništva bude riješeno, pristup Fortenova grupe financijskom i bankarskom tržištu ponovo će se otvoriti.

Jedan od uvjeta dogovorenih s HPS-om u okviru novog financiranja je i započinjanje procesa potencijalne prodaje poslovnog područja poljoprivrede Fortenova grupe najkasnije do 31. prosinca 2023. Ako bi do realizacije prodaje doista došlo, primici od prodaje upotrijebili bi se za daljnje razduživanje Grupe ili za strateške investicije u druga područja osnovne djelatnosti maloprodaje i prehrane Grupe.

Što se operativnog poslovanja tiče, Fortenova grupa nastavlja poslovati iznimno uspješno. U preliminarnim nerevidiranim rezultatima za 2022. iskazani su neto prihodi koji premašuju 5,2 milijarde eura, dobit iz operativnog poslovanja prema MSFI-ju 16 veća od 470 milijuna eura odnosno prilagođena dobit iz operativnog poslovanja veća od 300 milijuna eura, uz neto dug od 1,1 milijarde eura. Likvidnost je premašila 280 milijuna eura, a Grupa je ostvarila najbolji omjer ukupnog neto duga i prilagođene dobiti iz operativnog poslovanja u svojoj povijesti od 3,5 puta.

Komentirajte prvi

New Report

Close