Digitalno gospodarstvo u fokusu Medeje Lončar

Autor: Darko Bičak , 25. travanj 2018. u 22:01
Već je dobro upoznata s hrvatskim dijelom korporacije

Slovenija je puno više digitalizirala industriju nego Hrvatska zbog snažnog automobilskog sektora.

Digitalna transformacija gospodarstva je danas realnost globalne ekonomije, no iako Hrvatska lagano kaska za globalnim trendovima, tzv. 4.0 industrijska revolucija sve se više probija kod nas. 

Upravo će digitalizacija biti jedan od fokusa nove čelnice Siemensa Hrvatska Medeje Lončar koja je početkom travnja preuzela ovu funkciju od Mladena Fogeca koji je vodio hrvatski Siemens u proteklih gotovo 10 godina. Lončar, koja dolazi s pozicije direktorice Siemensa Slovenija te će istodobno obavljati obje funkcije, istaknula je na druženju s novinarima u srijedu u Zagrebu da je već dobro upoznata s hrvatskim dijelom korporacije i njihovim inženjerskim kompetencijama. 

Pojašnjava da je Slovenija, zahvaljujući snažnoj autoindustriji znatno napredovala u primjeni digitalizirane ekonomije, dok se u hrvatskoj, prvenstveno u prehrambenoj i drugoj izvoznoj industriji, to očekuje. 

"Evo, upravo je u Hrvatskoj Siemens u suradnji s HEP-om završio zanimljiv projekt na području Koprivnice. Riječ je o superbrzoj samoobnavljajućoj mreži na decentraliziranom sustavu i bežičnoj tehnologiji. Ta je mreža prva takva i jedinstvena u Europi. Inženjeri Siemensa Hrvatske svladali su vrlo zahtjevne tehničke uvjete i napravili sustav koji otklanja kvar i rekonfigurira mrežu u roku kraćem od 0,3 sekunde, a što znači da privremeni nestanak struje većina električnih uređaja, poput računala i televizora, uopće neće registrirati.

Korak je to prema potpuno autonomnim sustavima s umjetnom inteligencijom u okviru Smart Grid tehnologija", kazala je Lončar. Dodaje da ni obnovljivi izvori energije spojeni na takvu mrežu ne iskaču iz nje. "Nužno je osvještavati činjenicu da su takvi pothvati mogući bez obzira na stanje gospodarstva i samo tako će ih biti više. Za uspjeh svih tih procesa najvažniji su čimbenik ljudi i njihove kompetencije. Transformacija se prvo događa u glavi i zato ona u tvrtkama mora prožimati sve, a posebno top menadžment, a ne samo ostati na razini IT odjela", ističe Lončar.

Komentirajte prvi

New Report

Close