Zeleno gospodarstvo
mojeRačun

Digitalna tranzicija gospodarstva započinje elektroničkim potpisom

Ideja o oznaci Digitalno potpisujem nastala je kao dio službenog potpisa unutar tvrtke, ali se puno poslovnih partnera pitalo kako je i oni mogu dobiti.

PD VL native tim
19. srpanj 2022. u 22:00
Marko Emer, predsjednik Uprave servisa mojeRačun/MATIJA HABLJAK/PIXSELL

Digitalno potpisujem”, oznaka je koja se brzo se proširila elektroničkom komunikacijom i sve se češće pojavljuje u potpisu e-mailova, kako kod poslovnih adresa, tako i kod pojedinaca. Riječ je o oznaci, direktnoj poruci, kojom se identificiraju tvrtke i fizičke osobe s kojima ugovore i poslovnu dokumentaciju možete potpisivati naprednim elektroničkim potpisom.

“Ideja o oznaci Digitalno potpisujem nastala je kao dio službenog potpisa unutar naše tvrtke kojom smo htjeli pokazati korisnicima da naši zaposlenici koriste napredni elektronički potpis. No, ubrzo se pretvorila u svojevrsni pokret jer je sve više korisnika, pa i njihovih poslovnih partnera, pitalo kako je i oni mogu dobiti”, ističe Marko Emer, predsjednik Uprave servisa mojeRačun.

Sigurnije poslovanje

Za nositelje “Digitalno potpisujem” oznake možete biti sigurni kako su digitalno napredni i znaju poslovati na brži i sigurniji način, dodaje.

“Svaki digitalni proces započinje elektroničkim potpisom jer je to najsigurniji način na koji verificiramo ispravnost nekog dokumenta, odnosno on nam jamči da je dokument isti u trenutku zaprimanja kao što je bio u vremenu nastanka. Osim što osigurava autentičnosti i integritet, napredni elektronički potpis osigurava neporecivost”, pojašnjava Emer.

Potpisnik ne može opovrgnuti da je potpisao dokument jer je njegov elektronički potpis na nedvojbeni način s njim uvijek povezan. Tako svi dionici u poslovnom procesu uživaju veću sigurnost, ali i potiču digitalnu transformaciju gospodarstva te društveno odgovorno poslovanje i očuvanje okoliša.

“Pozitivno je da veliki broj upita oko primjene oznake “Digitalno potpisujem” dobivamo od pojedinaca i tvrtki koje nisu naši korisnici, što znači da su oznaku zamijetili kod svojih poslovnih partnera ili suradnika. Možemo reći da smo ostvarili jedan od ciljeva, a to je omogućiti prepoznavanje između subjekata koji su korisnici naprednog elektroničkog potpisa”, smatraju u najvećem informacijskom posredniku.

60

nositelja Zelenog certifikata i 42 nositelja Premium zelenog certifikata

Elektronički potpis je široko dostupan

Jedna od prednosti naprednog elektroničkog potpisa je njegova dostupnost. Gotovo svaki punoljetni građanin Hrvatske posjeduje elektroničku osobnu iskaznicu, a od kolovoza prošle godine počelo je izdavanje nove generacije eOI koja za građane, ali i poduzetnike, pruža još više.

“S osobnom iskaznicom, zahvaljujući certifikatu koji joj je ugrađen, građani više ne moraju nositi zdravstvene i iskaznice dopunskog osiguranja. Mogu potpisivati ugovore o radu, zahtjeve za kredit ili ugovore za kupnju i prodaju nekretnina.

Našim zaposlenicima je, primjerice, riješila potpisivanje putnih naloga, a nama problem s gomilanje registratora po uredima”, pojašnjava Emer. Kako kaže, cijena celuloze koja divlja iz mjeseca u mjesec, a posljedično i papirnate konfekcije, mojeRačun gotovo uopće ne opterećuje.

Omjer digitalnih i papirnatih dokumenata u njihovoj je tvrtki trenutno 80 naprama 20 posto, a do kraja 2022. godine za cilj su si postavili da budu sto posto digitalni, bespapirni ured.

“Koristeći napredni elektronički potpis s korisnicima i zaposlenicima uštedjeli smo na papiru, registratorima i na prostoru, ali i povećali sigurnost jer se svi dokumenti čuvaju u cloudu. Poslovne dokumente među odjelima razmjenjujemo i obrađujemo kroz informacijski sustav mojDMS, a primamo i šaljemo isključivo eDokumente ovjerene certifikatom, tako da nas ne opterećuje porast cijena papira i uredskog materijala”, naglašava Emer.

Zeleno je odgovorno

Projekt “Digitalno potpisujem” samo je jedna od zelenih aktivnosti koje provodi ova kompanija. Često ističu kako je očuvanje prirode dio njihovog poslovnog identiteta, a da to nije samo deklarativno, govore projekti koje uspješno provode na nacionalnoj razini.

“Zeleno gospodarstvo i digitalizacija mikro, malog i srednjeg poduzetništva je strateški cilj naše Vlade. To je obveza koju je pred nas stavila i Europska unija s ciljem da države članice, koje to još nisu učinile, naprave digitalnu tranziciju gospodarstva. U Hrvatskoj ima velik broj tvrtki koje su svjesne da su društveno odgovorno poslovanje i ekologija jedini način na koji možemo graditi zelenu budućnost. Oni su nositelji Zelenog certifikata”, pojašnjavaju iz servisa mojeRačun.

Čak 60 nositelja Zelenog certifikata i 42 nositelja Premium zelenog certifikata, koji su svoja priznanja dobili od prosinca 2021. do lipnja ove godine, pokazuje da je digitalna transformacija hrvatskog gospodarstva neodvojivo povezana s društveno odgovornim poslovanjem, kako to smatraju u najvećem informacijskom posredniku.

“Dobitnici Zelenog i Premium zelenog certifikata odavno su savladali digitalnu ovjeru i pohranu elektroničkih dokumenata, a ovim priznanjem su pokazali da je očuvanje okoliša i dio njihovog poslovnog identiteta”, ističe predsjednik Uprave.

Digitalizacija za zeleni Planet

Uz projekt Zeleni certifikat, koji je usmjeren je na promociju ekološki osviještenih kompanija koje digitalizacijom i društveno odgovornim poslovanjem ostvaruju izravan pozitivan utjecaj na okoliš i zajednicu te oznaku “Digitalno potpisujem”, koja je prerasla u svojevrstan pokret tvrtki i pojedinaca koji aktivno koriste napredni elektronički potpis, radionicama “Digitalni svijet za zeleni Planet” mojeRačun promiče digitalnu pismenost i među najmlađom populacijom.

“S najmlađima želimo dodatno ojačati digitalnu pismenost i osvijestiti važnost prelaska na zeleno gospodarstvo. Djeca u vrtiću već jako dobro znaju zašto je važno reciklirati i koliko svaki pojedinac može utjecati na smanjenje ekološkog otiska, a to i je preduvjet za zeleni Planet”.

* Sadržaj omogućio mojeRačun

New Report

Close