30 godina hrvatskoga gospodarstva
Kostas Nebis

Digitalizacija je temelj napretka svakog društva

Uvijek su nove tehnologije bile te koje su omogućavale oporavak i rast globalnog gospodarstva.

Poslovni dnevnik
31. svibanj 2021. u 09:00
Kostas Nebis/HT

Tijekom posljednjih 30 godina uloga Hrvatskog Telekoma je zbog uvođenja novih tehnologija i otvaranjem vrata novim mogućnostima bila ključna za hrvatski gospodarski i društveni razvoj. Gledajući prema budućnosti, teško je predvidjeti kako će izgledati sljedećih 5 do 10 godina, a kamoli sljedećih 30 godina. No, jedno je sigurno, digitalizacija će biti temelj napretka.

Povijesno gledano, uvijek su nove tehnologije bile te koje su omogućavale oporavak i rast globalnog gospodarstva te će ponovno nove tehnologije, u konkretnom slučaju digitalizacija, pomoći gospodarstvima da se oporave od učinaka pandemije.

Ako se pametno koriste i usredotoče na potrebne sektore digitalne tehnologije potpomognute novim „Marshallovim planom“ koji je osigurala Europska unija, ubrzat će rast i omogućiti procvat europskog gospodarstva.

Sukladno tome, da bi Hrvatska otključala svoj puni potencijal, neophodno je da digitalna strategija bude u srži svih nacionalnih planova kao ključni sastojak u podizanju nacionalne konkurentnosti i postavljanju temelja budućeg rasta. Rasta koji, ako će sve isplanirano biti provedeno u sklopu dobro strukturirane digitalne strategije, ima sve mogućnosti da više ne bude „samo“ linearan već eksponencijalan.

Da bi se to dogodilo, ključno je nastaviti, pa čak i ubrzati potrebne strukturne reforme u investicijskom okviru oko digitalne infrastrukture i digitalizacije javnog sektora. To nije zadatak samo za Hrvatsku, već strateški imperativ za sva moderna društva i gospodarstva a čije uspješno rješavanje će omogućiti transformaciju poslovnog i javnog sektora te pružanje kvalitetnijih usluga građanima.

Sukladno tome, razvoj tehnologije i digitalizacija nastavljaju biti našim prioritetom. Pritom naša uloga neće biti ona samo još jedne tvrtke koja pruža infrastrukturu, već pouzdanog partnera tvrtkama i društvu.

Hrvatski Telekom sustavno kontinuiranim ulaganjima u mrežnu infrastrukturu i inovativne usluge predvodi digitalnu transformaciju Hrvatske.

Tijekom posljednjih šest godina investirali smo ukupno 10 milijardi kuna od čega je hrvatsko društvo imalo značajne koristi. Samo 2020. godine smo investirali više od 1,7 milijardi kuna što je, između ostalog, rezultiralo rekordnom pokrivenošću optikom jer smo u samo godinu dana položili više od 6000 kilometara optike, što je puni radijus Zemlje, a više od 80 tisuća novih domaćinstava i kompanija su dobile optičke brzine.

Najbolji način za pripremiti se za budućnost je raditi na njoj danas. Zato sada gradimo temelje budućnosti u kojoj želimo živjeti, a naše uvođenje optike i 5G ključne su poluge za budući rast hrvatskog gospodarstva i Hrvatskog Telekoma.

Jedan od najznačajnijih doprinosa HT-a hrvatskom napretku u 2020. godini bilo je i pokretanje prve komercijalne 5G mreže, osam godina nakon pokretanja 4G, čime smo Hrvatsku svrstali uz bok tehnološki najnaprednijih zemalja svijeta te ćemo nastaviti povezivati sve s mogućnostima koje digitalizacija pruža. Mogućnostima u industrijalizaciji, proizvodnji, poljoprivredi, zdravstvu, školstvu, gamingu, turizmu, pametnim gradovima, jer nema sektora koji neće imati koristi od 5G-a.

Uz ulaganja u tehnologiju, drugo područje našeg posebnog fokusa su ljudi – zaposlenici i korisnici, koji su u središtu svake odluke kompanije, što će nam omogućiti održiv i profitabilan rast. Neovisno o tome koliko tehnološki napredno okruženje u kojem živimo i poslujemo jest, ne smije se smesti s uma da su u središtu svega ljudi.

Pritom vjerujemo da je usmjerenost na korisnika ključna razlika između sjajnih kompanija i onih koje su samo dobre. Korisničko iskustvo je zato naša opsesija i to će nastaviti biti i tijekom sljedećih 30 godina. Počinjanje od korisnika, bolje razumijevanje njihovih preferencija i pružanje onoga što svjesno žele i što nesvjesno trebaju bit će naša vodilja, a tehnologija će nam omogućit da ispunimo i premašimo njihova očekivanja.

Također, treće područje našeg posebnog fokusa, ali nikako najmanje važno je pitanje održivosti budući da svoju odgovornost prema društvu i okolišu shvaćamo vrlo ozbiljno. Kad je riječ o ESG kriterijima, već danas promičemo održivost u različitim područjima našeg poslovanja te smo si dapače za naredne godine postavili ambiciozne ciljeve, čijem ostvarenju smo u potpunosti predani.

I tu se ne radi o samo internim kompanijskim ciljevima, već je naša želja doprinijeti boljoj i održivijoj budućnosti u kojoj infrastruktura koju gradimo omogućuje drugima da posluju i žive na održiviji način, u budućnosti u kojoj se učinkovitije upravlja resursima i klimatskim promjenama, u kojoj živimo u pametnim gradovima i na raspolaganju imamo brojna pametna rješenja, u kojoj doprinosimo tome da se premosti digitalni jaz. To je uloga koju Hrvatski Telekom namjerava ispuniti.

Narednih 30 godina, digitalizacija će zasigurno imati još veću ulogu u razvoju hrvatskog gospodarstva i društva, a Hrvatski Telekom, kao najveći privatni investitor u digitalizaciju u Hrvatskoj, predan je svojoj ulozi pokretača tehnološkog napretka i omogućavanju razvoja zemlje povezujući svakog korisnika s mogućnostima digitalizacije. Tako da, kada za 30 godina pogledamo sve što smo podržali, omogućili i ostvarili, možemo biti ponosni znajući da smo doprinijeli izgradnji svijeta boljih mogućnosti.

New Report

Close