Debeljak: Posla će biti i za Uljanik i za 3. Maj, trebat ćemo još radnika

Autor: Poslovni.hr , 09. veljača 2019. u 08:48
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Uprava Uljanika izabrala je za strateškog partnera Tomislava Debeljaka i Fincantieri čija ponuda za spas brodogradilišta Uljanik i 3. maj je bila najprihvatljivija.

Debeljak, očekivano, kaže kako novac želi ulagati u razvoj, a ne u saniranje dugova koje nije napravio. 

"Usmjeren sam na budućnost kompanije i razvoj brodogradnje. Posla će za oba škvera biti, a u to sam siguran jer samo za Brodosplit imamo pisma namjere i ugovorene poslove vrijedne 2,3 milijarde eura, a Fincantieri ima dovoljno posla da popuni kapacitete oba škvera. Trebat će nam i više zaposlenika pa se nadam da će se broj zaposlenih vratiti na pretkrizne razine", kazao je za Večernji list Tomislav Debeljak, vlasnik DIV grupe, koji je 2012. preuzeo splitski škver. 

Premijer Plenković kaže da će država morati razmisliti o tome hoće li još jednom sanirati dugove brodogradilišta. Podsjetio je da je država u dva mjeseca isplatila 2,8 milijardi kuna protestiranih jamstava za Uljanik grupu.

Plan restrukturiranja ubrzano će se pripremati u tjednima pred nama pa se očekuje gotov dokument do kraja veljače ili najkasnije početkom ožujka. 

Plenković je u petak izjavio da plan restrukturiranja mora biti održiv te brodogradilištima u Puli i Rijeci omogućiti da posluju na tržišnim osnovama. Izrazio je uvjerenje da su radnici Uljanika i 3. maja, građani Istarske i Primorsko-goranske županije, Pule i Rijeke svjesni koliko je uloženo. Najavio je cjelovitu analizu Ministarstva gospodarstva te ponovno istaknuo da se plan restrukturiranja mora odobriti u skladu sa smjernicama europske pravne stečevine.

Komentari (14)
Pogledajte sve

A source close to the matter told Reuters that Fincantieri would act as an adviser to Brodosplit at this stage but would not be an investor.

https://www.reuters.com/article/croatia-shipbuilding/croatias-troubled-uljanik-shipyard-picks-partner-to-stay-afloat-idUSL5N1ZT4KW [reuters.com]

Zaustavimo Reuters!!!

Nije Debeljak govorio o Uljaniku, kad je govorio o korupciji. Nego je rekao, da mu je neki agent nudio provizuju, da fingiraju (umanje) cijenu broda, a da ostatak dijele pola/pola. Po Debeljaku, to je bio vrhunac sizofrenije, kako da sam svoje poslovanje uništi! Agentu nije bilo jasno, zašto Debeljak ne želi uzeti 2-3 mio. US$ u privatni džep, a tko j’be firmu ako propadne ili posluje s gubitkom. Vjerojatno je bila aluzija, da to drugi rade.


BERGEISTRA,navodno,Kao istražuje, Istarski Dorh, istarski Uljanik,…
A nisi ni ti daleko.

Iskreno, ovo nisam baš razumio, ali nema ni veze

BERGEISTRA,navodno,Kao istražuje, Istarski Dorh, istarski Uljanik,…
A nisi ni ti daleko.

New Report

Close