Dalmont u Kraljevicu ulaže 130 milijuna kuna

Autor: Marija Brnić , 08. prosinac 2017. u 13:45
Ivan Ivić, vlasnik kraljevičkog brodograditelja/N. Pavletić/PIXSELL

Brodograditeljskoj tvrtki do 2050. produljena koncesija na pomorskom dobru.

Dalmont Ivana Ivića dobio je od Vlade odobrenje za produljenje koncesije u brodogradilištu Kraljevica.

Poduzetnik koji je nakon stečaja kvarnerskog škvera preuzeo njegovu koncesiju na pomorskom dobru za brodograđevnu djelatnost na 32 godine (do 2032.), zbog dugoročnih ulaganja u brodogradilištu u visini 130 milijuna kuna zatražio je produljenje koncesije na 60 godina. Vlada je uvažila opravdanost zahtjeva jer su ulaganja u brodograđevnoj industriji vrlo visoka, a stopa povrata niska, te je potreban dugi rok amortizacije.

No, produljenje je odobreno na 50 godina, s time da će nakon 2032. Dalmont plaćati veću naknadu. Fiksni dio će se povećati na 3 kune po kvadratu, te će još uplaćivati po 0,1% godišnjih prihoda tvrtke.

Na području kraljevičke brodogradilišne luke Dalmont planira urediti navoz i izgraditi kolica za izvlačenje brodova, nabaviti brodogradilišne dizalice i opremiti radionice. Projekt ima dvije faze i svaka traje šest godina, a povećat će konkurentnost luke i njezino pozicioniranje na Mediteranu. U prvoj fazi predviđeno je ulaganje 38 milijuna, a u drugoj 92 milijuna kuna. Za zahvate je, kako je izvijestio Dalmont, ishođena i lokacijska dozvola i radovi mogu skoro početi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close