Magistrica političkih znanosti Martina Bračić, nakon tri godine rada u Ministarstvu obrane, odlučila je početi se baviti nečime što voli, u čemu bi mogla doći do izražaja sva njezina kreativnost. Odluka je pala na izradu torta, a rezultati pokazuju da je to bila dobra odluka. Nakon šest i pol godina rada Martina iza sebe ima sedam otvorenih, Torte i to Cafea, tri u Zagrebu, dva u Sarajevu, jedan u Beogradu i netom otvoren kafić u Podgorici. S nešto malo više od milijun kuna 2006. godine do 2010. prihodi su se učetverostručili i skočili na četiri milijuna kuna, povećao se i broj zaposlenih, sa šest na dvadeset, no kako kaže Bračić, s rastom prihoda rasli su naravno i rashodi. No nema više početničkog stresa, posao je danas dobro uhodan. “Ničega od svega toga ne bi bilo bez dobrog tima ljudi koji rade, od kojih su neki tu od prvog dana otvorenja i koji firmu smatraju svojom. Oni i kvaliteta proizvoda koje nudimo, te koju neprestano održavamo na istoj, početnoj razini, najvažniji su stupovi poslovanja”, istaknula je. Uz tako uhodan tim Martina danas ima ipak malo više vremena za obitelj a sve je to gradila polako i oprezno. Sve je počelo u maloj kuhinji u Šarengradskoj u Zagrebu. Nakon što je magistrirala Martina je odlučila otići iz ministarstva jer, kako tvrdi, tamo nije bilo ni slobode, ni inicijative te kako kaže, za nju to definitivno nije bio dugoročan posao.
Teret birokracije
Počela je sa samo dvije, tri vrste torte, bez maloprodaje. Iako se mogla naručiti samo cijela torta, glas o izvrsnim slasticama brzo se pročuo. Potražnja je sve više rasla, a nakon godine rada u maloj kuhinji, Bračić je shvatila da ljudima mora omogućiti kupnju i samo jedne šnite torte. Prva veća investicija bila je otvaranje prvog kafića u Centru Kaptol i od tada kreće uzlazna putanja Torte i to Cafea. “Sve se to dogodila nekako samo od sebe. Potražnja za tortama je rasla, otvorila se dobra kombinacija s prostorom u centru Kaptol koji nije bio preskup i sve je krenulo”, prisjeća se Bračić. Sve ipak nije išlo glatko. Administrativne zapreke u početku su poslovanja pa i danas stvarale najveće probleme. “Primjerice, novi lokal, otvoren u travnju, u Vrbanićevoj nije zadovoljio minimalne tehničke uvjete jer je nedostajao jedan red pločica u kupaonici po visini, priča Martina a kad mi knjigovođa preda popis svih poreza koje moram platiti ja tome ne vidim kraja da bi na kraju godine, nakon svih mogućih i nemogućih nameta koje sam podmirila, došao još po godišnjem obračunu doprinos za mirovinsko osiguranje po indeksu kapitalne štednje, ili tako nešto”, priča poduzetnica. Nakon samo dvije godine rada Torte i to postaju i regionalno poznate što je ujedno, ističe Bračić, pravi dokaz povezanosti cijele regije – činjenica koja ju je iznenadila.

Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Svaka čast na upornosti i sposobnosti!
Uključite se u raspravu