Crobus bi na vrhuncu proizvodnje trebao upošljavati 200-tinjak vlastitih radnika

Autor: Darko Bičak , 10. listopad 2013. u 09:39
Ministar Ahmed Naser Deli Al-Karbooli i Pavo Zubak/Davor Višnjić /PIXSELL

Prvi autobus marke Zora predan je u srijedu iračkom naručitelju u sjedištu tvrtke Crobus u Sesvetskom Kraljevcu kod Zagreba.

U sjedištu tvornice autobusa Crobus u Sesvetskom Kraljevcu kod Zagreba u srijedu je izvršena primopredaja prvog autobusa iz serije od 2000 naručenih, za iračkog naručitelja. 

Putnički autobusi
Ključeve prvog autobusa je iračkom ministru industrije i mineralnih resursa Ahmedu Naser Deli Al-Karbooliu uručio Pavo Zubak, predsjednik Uprave Crobusa. Crobus, koji posluje u sklopu Auto Zubak grupe, potpisao je početkom srpnja ove godine 10-godišnji ugovor s Ministarstvom industrije i mineralnih resursa Iraka, a samo bi se u prvih pet godina trebalo isporučiti 2000 autobusa vrijednih 2,1 milijardu kuna. Radi se o luksuznim putničkim autobusima "Zora" koji su izrađeni na šasiji švedskog proizvođača kamiona i autobusa Scania. Pojedinačna cijena autobusa u ovom projektu kretat će se na razini od 145 tisuća eura po autobusu. "Ovo je tek prva faza naše suradnje jer će u budućnosti iračkom tržištu biti ponuđen i turistički autobus kao i autobus za prijevoz osoba s invaliditetom te se nadamo da ćemo razviti još nekoliko vidova suradnje sa našim partnerima iz Iraka", kazao je Pavo Zubak, predsjednik Uprave Crobusa.

 

145tisuća

eura biti će prosječna cijena autobusa iračkog kontigenta

Projekt hrvatsko-švedskog autobusa Zora razvija se od 2011. kada je napravljena probna serija od nekoliko probnih modela. Crobus je osnovan 2006. godine, a od 2010. se bavi proizvodnjom autobusa kojih je do danas s proizvodne trake izašlo 30-ak. Prvi kupac bio im je Nacionalni park Plitivička jezera. Nova tvornica u Sesvetskom Kraljevcu otvorena je sredinom ove godine, a svečanost otvaranja uveličana je i potpisom ugovora stoljeća s iračkim partnerom. U Crobus je Auto Zubak do sada uložio 180 milijuna kuna, a očekuje se da bi na vrhuncu proizvodnje tvrtka trebala upošljavati 200-tinjak vlastitih radnika, te isto toliko njih kod kooperanata. 

Interes za energetiku
Ministar industrije i mineralnih resursa Iraka Ahmed Naser Deli Al-Karbooli, nakon preuzimanja autobusa, krenuo je u obilazak hrvatskih tvrtki za koje smatara da imaju perspektivu poslovanja s njegovom zemljom. Iračani su zainteresirani i za elektroenergetski sektor te geološka istraživanja.Tako će iračko izaslanstvo u idućim danima, među ostalim, posjetiti tvrtku Đuro Đaković u Slavonskom Brodu, Munju, HS Produkt, Eurocable, Ziegler, a delegacija će obići i Plitvička jezera. Al-Karbooli je istaknuo da poratni Irak, čiji je proračun 130 milijardi dolara, uglavnom od iskorištavanja nafte, ima veliku potrebu za uvoznom robom. Najveći trgovinski parnteri Iraka su susjedni Iran te Turska s pojedinačnom razmjenom od 11 do 13 milijardi dolara. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Svaka čast! [emo_palacg]

@ Lukica – daj se priberi!

pa kaj nisu oni razvili šasiju?

Hrvatski proizvod CROBUS ZORA. Ovaj natpis je jedino što je hrvatsko. Scania je vlasnik tehnologije. Ovo je Scanijim bus, svi dijelovi moraju proći testiranja i homologaciju.Čan ni natpis nisu skinuli od scanije.

New Report

Close