Coning u predstečaju: Bankama vraćaju sve, ostalima samo 30 %?

Autor: Agencija VLM , 02. travanj 2013. u 14:47
Sjedište tvrtke Coning. Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Tvrtki Coning d.d. pripojeno je pet društava iz Grupe, koja su prestala postojati kao pravne osobe.

Nagodbeno vijeće Fine otvorilo je postupak predstečajne nagodbe nad varaždinskim Coningom d.d. Fina je odluku donijela isti dan čim su im iz Coninga dostavili obavijesti da su u Sudski registar upisana pripajanja Coning Ecogradnje, Coning Turizma, Coning Inženjeringa, Congame i Velebita tvrtki Coning d.d. 

Podsjetimo, skupštine tih društava, članica Coning Grupe, nedavno su donijele odluke o njihovu pripajanju "glavnoj" tvrtki Coning d.d. Već po "špranci" pozvani su vjerovnici da u roku od 30 dana prijave svoje tražbine te dužnici da vrate ono što duguju. Budući da su pripojena društva prestala postojati kao pravne osobe, u njihovom su slučaju obustavljeni postupci predstečajne nagodbe. Jedino za Velebit još nema objave o tome na internetskim stranicama Fine, no po logici stvari očekuje se. Uoči otvaranja predstečajne, Stjepan Ptiček, predsjednik uprave Coninga d.d., Fini je poslao i opis pregovora s vjerovnicima.

– Tijekom siječnja obavljeni su razgovori s predstavnicima ključnih vjerovnika – piše Ptiček i dodaje da 2,8 posto čine dugovi prema državi i društvima u većinskom vlasništvu države. – Dužnik će ponuditi plaćanje 30 posto duga u roku od 4 godine, a 70 posto dugovanja predviđeno je za otpis – kaže Ptiček te prelazi na financijske institucije, kojima duguju 73,8 posto od ukupnih dugovanja. – Sa svim financijskim institucijama obavljeni su preliminarni razgovori u kojima je najavljeno da je dužnik spreman otplatiti dugovanja u cijelosti, uz produženje otplatnih rokova na 12 do 14 godina te uz "grace" period od 3 godine i kamatnu stopu od 4 posto, uz mogućnost povećanja nakon konsolidacije poslovanja. Kod određenih banaka ponuđen je model jednokratne otplate ostatka zajma, ali ne prije desete godine otplatnog roka – kaže Ptiček i dodaje da im je za tekuću likvidnost neophodan zajam od 15 milijuna kuna.

Svi kreditori zadržavaju ista založna prava na nekretninama. I na kraju, ostalim vjerovnicima duguju 23,4 posto. Njima, kao i državi, nude plaćanje 30 posto od ukupnog dugovanja u roku od 4 godine, dok se 70 posto dugovanja otpisuje. Ispada tako da se država i ostali vjerovnici "moraju" odreći 70 posto dugovanja, ali banke ne. Na sve to, "svim dosadašnjim partnerima nude nove poslovne odnose". Dodajmo da je zasebno otvoren postupak predstečajne nagodbe za tvrtku Coneco. Povjerenik predstečajne nagodbe u oba je slučaja Zvonko Hrain.

Inače, dio radnika Coninga, Congame, Inžinjeringa i Coneca i dalje je u štrajku, zbog dugotrajne neisplate plaća. Srećko Vidaček, sindikalni povjerenik, 26. ožujka Nagodbeno je vijeće obavijestio da su zaposlenici Coninga zatražili pokretanje stečajnog postupka "radi neispunjenja zakonskih obaveza, odnosno neisplate plaća zaposlenicima kroz duže vremensko razdoblje" (čak 8 mjeseci). – Očito smo zakasnili s tim zahtjevom – komentirali su nam zaposlenici Coninga koji su promrzli stajali na "čik pauzi" ispred ulaza u tvrtku.

 

Komentari (1)
Pogledajte sve

a lovica na sigurnom ili na Cipru,pa se ne može do nje, čuda je napravio PP VRHovni komandante, oprostite, odvjetničko društvo i supruga

New Report

Close