Članovi Uprave Zabe među najplaćenijima u zemlji: Romeu Collini u nepunih godinu dana bruto plaća 4,57 milijuna kuna

Autor: Tomislav Pili , 08. studeni 2021. u 08:00
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

U nepunih godinu dana Romeo Collina je kao predsjednik Uprave dobio plaću u bruto iznosu od 4,57 milijuna kuna.

Članovi Uprave Zagrebačke banke u vrhu su po primanjima među menadžerima kompanija uvrštenih na Zagrebačkoj burzi nakon što je čelnom čovjeku prošle godine znatno uvećana plaća u odnosu na 2019., stoji u izvješću o primicima o kojem će dioničari raspravljati na glavnoj skupštini 15. prosinca.

Tijekom prošle godine došlo je do promjeni u Upravi, pa je funkciju predsjednika od Miljenka Živaljića 16. ožujka preuzeo Romeo Collina, a mandat mu traje do veljače 2023. godine.

U izvješću stoji da je u nepunih godinu dana Collina dobio plaću u bruto iznosu od 4,57 milijuna kuna. Od toga je fiksna plaća iznosila malo manje od tri milijuna kuna, a 1,6 milijuna kuna odnosi se na “ostale fiksne primitke”.

Tu stavku u Zabi pojašnjavaju korištenjem automobila u privatne svrhe, uplatama za dopunsko zdravstveno osiguranje, dobrovoljni mirovinski fond, životno osiguranje, zatim dio primitaka i obveznih davanja za radnike iz drugih zemalja koje plaćaju matične države te primicima u naravi.

Iako je predsjednik, Collina nije najplaćeniji član Uprave naše najveće banke. Ta je laskava titula pripala Daliboru Ćubeli kojem je mandat počeo sredinom veljače prošle godine, a lani mu je isplaćeno 4,7 milijuna kuna.

Od toga se na fiksnu plaću odnosi 1,61 milijun kuna, a ostali fiksni primici dosegnuli su 3,09 milijuna kuna. Time je Ćubela po lanjskim primicima nadmašio i prvog čovjeka Atlantica Emila Tedeschija kojem je u 2020. isplaćeno ukupno 4,63 milijuna kuna.

Ostali članovi Uprave – Slaven Rukavina, Spas Blagovestov Vidarkinsky, Lorenzo Ramajola i Marco Lotteri – zaradili su između 837.000 i 2,9 milijuna kuna.

Ako se ove brojke usporede s izvješćem za 2019., sadašnji čelni čovjek Zabe daleko bolje zarađuje od svog prethodnika, iako je na snazi HNB-ovo ograničenje isplata bonusa u bankama do kraja ove godine. Naime, Miljenko Živaljić zaradio je 2019. godine 2,47 milijuna kuna na ime fiksnih primitaka te 885.000 kuna bonusa što je ukupno 3,35 milijuna kuna.

Ako se taj iznos usporedi s prosječnom godišnjom bruto plaćom u banci od 198.214 kuna, Živaljić je bio plaćen 17 puta bolje. Prosječna plaća lani je u Zabi porasla na 203.000 kuna, pa je predsjednik Uprave Collina bio plaćen 22,5 puta više.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close