Cilj je do 2030. u solaru imati najmanje 350 MW

Autor: Promo , 02. ožujak 2022. u 22:00
Sunčana elektrana Kosore Jug/HEP

HEP kod Vrlike pustio u rad petu sunčanu elektranu.

U prosincu 2021. Hrv atska elektroprivreda je u rad pustila petu po redu veliku neintegriranu (samostojeću) sunčanu elektranu. Riječ je o sunčanoj elektrani Kosore Jug priključne snage 2,1 MW, izgrađenoj na južnom dijelu Radne zone Kosore na području grada Vrlike.

U elektranu je na površini od 2,6 hektara ugrađeno gotovo 5.500 fotonaponskih modula. Očekivana godišnja proizvodnja od oko 2,9 GWh bit će dovoljna za zadovoljavanje potrošnje oko tisuću kućanstava. HEP je u ovu elektranu investirao oko 11 milijuna kuna.

Prva sunčana elektrana u portfelju HEPa je Kaštelir, snage 1 MW, koju je HEP u pogonu preuzeo 2019. godine. Elektrana je smještena na lokaciji Sabadin na području općine KaštelirLabinci u Istri.

Godišnja proizvodnja SE Kaštelir iznosi 1,4 do 1,5 GWh električne energije. To je jedina HEPova sunčana elektrana statusu povlaštenog proizvođača sa zajamčenom otkupnom cijenom. Na istoj je lokaciji 2021. godine izgrađena i puštena u rad i druga faza SE Kaštelir.

Sunčana elektrana Marići/HEP

Elektrana snage 2 MW godišnje će proizvoditi oko 2,9 GWh električne energije. Na površini od približno 40.000 četvornih metara instalirano je 9.240 fotonaponskih modula domaćeg proizvođača, tvrtke Solvis iz Varaždina. Vrijednost investicije iznosila je 15 milijuna kuna.

U istri je od prošle godine u pogonu i Sunčana elektrana Marići snage 1 MW. Elektrana je izgrađena na području općine Žminj, a godišnje će proizvoditi oko 1,2 GWh električne energije. Vrijednost investicije iznosila je 9 milijuna kuna. I u ovu se elektranu ugrađeni Solvisovi fotonaponski moduli. U planu je proširenje elektrane za dodatna 2 MW.

2,9

GWh očekivana je godišnja proizvodnja sunčane elektrane Kosore Jug

Do sada najveća HEPova sunčana elektrana izgrađena je na otoku Visu, a u pogon je ušla 2020. godine. Priključna snaga SE Vis je 3,5 MW, a smještena je na lokaciji površine 5,5 hektara, na brdu Griževa glavica u blizini naselja Žena Glava.

U elektrani je instalirano 11.200 fotonaponskih modula, a ugrađeno je pet frekvencijskih pretvarača nazivne snage 720 kW, proizvoda domaćeg proizvođača, tvrtke Končar, u suradnji s kojom je HEP realizirao ovaj projekt. Očekivana prosječna godišnja proizvodnja je oko 5 GWh električne energije čime se mogu podmiriti potrebe oko 1.600 kućanstava.

Izgradnjom sunčane elektrane, otok Vis dobio je vlastiti izvor obnovljive energije i veću sigurnost opskrbe električnom energijom. Vrijednost investicije iznosila je 31,3 milijuna kuna. U tijeku je postavljanje baterijskog spremnika uz sunčanu elektranu.

Sunčana elektrana Kaštelir/HEP

Baterijski spremnik snage 1 MW i kapaciteta 1,44 MWh koristit će se za pružanje usluga uravnoteženja elektroenergetskog sustava te u svrhu očuvanja stabilnosti mreže na otoku.

Sve navedene elektrane dio su HEPova plana da do 2030. godine u sunčanim elektranama ima 350 MW instalirane proizvodne snage.

HEP poziva zainteresirane partnere za razvoj i prodaju projekata obnovljivih izvora energije

Hrvatska elektroprivreda nastavlja istraživati mogućnost integracije u svoj proizvodni portfelj projekata obnovljivih izvora energije koji su završeni ili se nalaze u visokom stupnju razvoja.

S tim ciljem, na internetskim stranicama Hrvatske elektroprivrede objavljen je trajni javni poziv zainteresiranim partnerima za izgradnju i prodaju projekata obnovljivih izvora energije na području Hrvatske.

Novi javni poziv je upućen pravnim ili fizičkim osobama zainteresiranim za prodaju projekata: neintegriranih (samostojećih) sunčanih elektrana u razvoju i pogonu (snage uključivo i veće od 5 MW), prodaju projekata vjetroelektrana u pogonu (prednost imaju lokacije s više od 2.500 sati rada godišnje) te prodaju projekata hidroelektrana u razvoju i pogonu (snage uključivo i veće od 1 MW).

Poziv je, također, upućen i jedinicama lokalne samouprave (gradove i općine) zainteresiranim za izgradnju sunčanih elektrana, odnosno pripremu prostornoplanske dokumentacije za projekte sunčanih elektrana na površinama većim od 100.000 m2.

Prednost u odabiru imat će lokacije s većim brojem sunčanih sati i boljim mikrolokacijskim uvjetima.

Sunčana elektrana Vis/HEP

 

New Report

Close