Češće ugovaranje earn-out mehanizama, kako bi se donekle doskočilo promjenama na tržištu

Autor: Suzana Varošanec , 16. veljača 2023. u 14:12
Matea Gospić Plazina

“Iako je financiranje dostupno te postoji želja za M&A transakcijama dosta je nezahvalno procijeniti vrijednost društva ili imovine te pomiriti jaz između očekivanja kupaca i prodavatelja u kontekstu kupoprodajne cijene. Zbog ovog razloga su neke transakcije stavljene na čekanje dok se nestabilnost na tržištu ne smanji, dok su neki kupci i prodavatelji dosta fleksibilniji u dogovorima oko kupoprodajne cijene. U takvim situacijama često viđamo ugovaranje earn-out mehanizama, a kako bi se donekle doskočilo promjenama na tržištu”, kaže zagrebačka odvjetnica Matea Gospić Plazina nakon završetka  11. konferencije o spajanjima i preuzimanjima u poslovnom sektoru u organizaciji IBA.

Očekuje se da bi M&A aktivnost mogla biti povećana ove godine, iako se svjetsko gospodarstvo suočava s energetskom krizom, ugroženim lancima opskrbe, ratom u Ukrajini, visokom inflacijom, zahtjevnim financijskim okruženjem, navela je zagrebačka odvjetnica Matea Gospić Plazina nakon završetka  11. konferencije o spajanjima i preuzimanjima u poslovnom sektoru u organizaciji IBA (International Bar Association) koja je  održana u Parizu.

“Tehnološki sektor ostaje jedan od najinteresantnijih sektora, iako su društva koja mogu izdržati globalno usporavanje ili ona koja imaju istinski pozitivnu priču o ESG-u također dobro pozicionirana. Dodatno, treba spomenuti i kako je energetska kriza svakako dala poleta transakcijama u energetskom sektoru te infrastrukturi”, kaže Gospić Plazina dodajući da je gledajući globalno, u 2021. bilo manje M&A transakcija nego u 2022. budući da je iz makroekonomske perspektive, ozračje bilo vrlo turbulentno.

Rizik od sporova

Iako je financiranje dostupno te postoji želja za transakcijama, navodi kako je dosta nezahvalno procijeniti vrijednost društva ili imovine te pomiriti jaz između očekivanja kupaca i prodavatelja u kontekstu kupoprodajne cijene.

“Zbog ovog razloga su neke transakcije stavljene na čekanje dok se nestabilnost na tržištu ne smanji, dok su neki kupci i prodavatelji dosta fleksibilniji u dogovorima oko kupoprodajne cijene. U takvim situacijama često viđamo ugovaranje earn-out mehanizama, a kako bi se donekle doskočilo promjenama na tržištu. Primjerice, više transakcija u 2022. je sadržavalo earn-out nego 2021. godine, a predviđanja su da će se navedeno nastaviti i u 2023. godini, odnosno dok god neizvjesnost postoji. Ovakve strukture omogućavaju fleksibilnost, međutim povećavaju rizik od sporova ako stvari ne pođu planiranim smjerom”, kaže naša sugovornica.

Od private equity fondova, kako navodi, očekuju se sve kompleksnije strukturirane transakcije, a posebice zbog nepovoljne promjene uvjeta financiranja transakcije te nestabilnosti tržišta.

Kako bi se smanjili iznosi kupoprodajne cijene koja se plaćaju kupci, kaže, ugovaraju se earn-out odredbe, koriste rollover-i (situacija kada prodavatelj ulaže u društvo koje kontrolira private equity fond) i slično.

Najnoviji trendovi

Na tržištu se primjećuju i sekundarne kupoprodaje (secondary buyouts), u kojima jedan fond prodaje drugom, cirkularne transakcije (circular deals), koje uključuju strane koje su povezane ili koje sjede s obje strane stola tijekom pregovora te zajednički pothvati sa strateškim partnerima, uz ugovaranje mehanizama postizanja kontrole za private equity fond kada se uvjeti na tržištu poprave.

“Neki od najnovijih trendova u europskim transakcijama spajanja i preuzimanja su proširenje postupaka dubinskog snimanja s analizama u odnosu na lance opskrbe, korporativno izvještavanje o održivosti te ESG usklađenost, a sve kako bi se osiguralo održivo poslovanje i osigurala dužna pažnja u području ljudskih prava i okoliša, te reflektiranje navedenog kroz izjave i jamstva prodavatelja”, iznosi Gospić Plazina izdvajajući još i FDI kontrole koje su relevantne za transakcije budući da “državama daju mogućnost kontrolirati investicije u gospodarstvo te zaustaviti transakciju, a koja odluka je uglavnom politička”.

Komentirajte prvi

New Report

Close