C.I.O.S. jača svoje pozicije na tržištu otpadnog papira i kartona

Autor: Marija Brnić , 01. veljača 2024. u 22:00
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

AZTN utvrdio da Eko-flor Plusovo preuzimanje Reoma Grupe neće narušiti tržište.

Grupacija C.I.O.S. Petra Pripuza nastavlja se širiti – AZTN je odobrio koncentraciju C.I.O.S.-ove tvrtke Eko-flor Plus i Reoma Grupe koja se primarno bavi gospodarenjem otpadnim papirom i kartonom. U Narodnim novinama objavljena je AZTN-ova odluka nakon provedenog ocjenjivanja mogućeg narušavanja tržišta, iz koje se doznaje da je sporazum o preuzimanju zaključen još u jesen 2022., a Eko-flor Plus je lani u kolovozu dostavio prethodnu prijavu koncentracije.

Tri partnera

Budući da je, kako se navodi u odluci AZTN-a, iz analize dostavljenih podataka proizlazilo da bi ta koncentracija mogla imati značajan efekt, zatraženi su dodatni podaci od HGK, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, te pet poduzetnika koji su konkurencija, kupci ili dobavljači. Imena tvrtki, kao i financijski iznosi iz odluke nisu javno dostupni, ali zanimljivi su objavljeni podaci koji daju uvid u odnose i pozicije među glavnim igračima na hrvatskom tržištu industrijskog i komercijalnog otpada. Osnivači i suvlasnici Reoma Grupe, koja djeluje od 2012., tri su partnera – Fatmir Ademi, Luka Šeparović i Dragan Zovko. Od samog početka glavni fokus u poslovanju ima na otpadni papir i karton, a od lani tvrtka ima i postrojenje za obradu papira i kartona u Gradu Zagrebu. S tvrtkama unutar grupacije C.I.O.S. već ima višegodišnju suradnju, među ostalim i zajedničku koncesiju za sakupljanje komunalnog otpada u Sv. Nedjelji s tvrtkom Mull-Trans, koja je pod kontrolom Eko-Flor Plusa. Reoma Grupa u vlasništvu ima i tvrtku Folding u Josipovcu koja se bavi neopasnim otpadom, od sakupljanja do skladištenja i obrade papira, plastike, tekstila, stakla, građevinskog i glomaznog otpada, pa neposredno i ona ulazi u grupaciju C.I.O.S koja trenutačno ima osam članica: Ce-za-r, CIAL, CIOS Energy, C.I.O.S. SRF, DEPOS, Metis, C.I.B.O.S., te Eko-flor Plus. Uz Mull-Trans, inače, Eko-flor Plus ima još i tvrtku Nevkoš u Vinkovcima, koja upravlja reciklažnim dvorištima na području osam jedinica lokalne samouprave. Sporazumom iz 2022. predviđeno je da nakon prijenosa udjela u temeljnom kapitalu na Eko-flor Plus, Reoma bude i pripojena, odnosno prestane samostalno djelovati. Takvu poslovnu odluku iz ove dvije kompanije jučer nisu komentirali i iznosili detalje, a u prijavi AZTN-u naveli su da će, s obzirom na to da su njihove djelatnosti komplementarne, spajanjem postići sinergiju i racionalizaciju troškova, čime će se osloboditi investicijski kapital i omogućiti Eko-Floru proširenje poslovanja na inozemno tržište, koristeći iskustvo koje ima Reoma. Grupacija C.I.O.S. pokriva širok spektar djelatnosti u gospodarenju otpadom, a najznačajniji joj prihod dolazi od zbrinjavanja metalnog otpada. Njezine tvrtke angažirane su na poslovima prikupljanja, obrade i zbrinjavanja komunalnog otpada na cijelom području RH, kao i u segmentu industrijskog i komercijalnog otpada. AZTN je utvrdio da će nakon koncentracije tržišni udjeli C.I.O.S. Grupe i Reome biti na razini 30-40% u prikupljanju glomaznog otpada, bio-otpada između 10 i 20%, te plastike između 20 i 30%.

Najveći ‘komad’ metalni

Najmanji udjel imat će u segmentu miješanog građevinskog otpada (do 5%), dok će najveći ‘komad’ držati u metalnom otpadu, između 50 i 60% tržišta, s tim da je Reomin ‘doprinos’ tomu neznatan. AZTN je konstatirao iz dostavljenih podataka i da je za svaki od segmenata tržišta prisutan veći broj konkurenata, više od 60 po segmentu, što ukazuje na značajnu disperziranost tržišta.

Kad je riječ o tržištu sakupljanja papira, Reoma je lider, s udjelom od 30 do 40%, dok C.I.O.S. drži 5-6%, pa bi njihov post-koncentracijski udjel iznosio 40-50%. Glavni konkurenti na ovom tržištu su im DS Smith Belišće Croatia (20-30%) i Hamburger Recycling Croatia (10-20%), dok ostali drže između 20 i 30% tržišta. No, na tržištu obrade papira i kartona DS Smith Belišće Croatia prednjači, s udjelom od 50 do 60%, a Reomin udjel je 10-20%, te će i nakon spajanja s C.I.O.S.-om ostati na toj razini, jer mu je udjel manji od 5%. Ostali igrači na ovom tržištu drže između 5 i 10% (Hamburger Recycling i Hartmann) ili i manje.

Komentirajte prvi

New Report

Close