Broj nezbrinute djece u domovima raste. Događa li se eskalacija nasilja i siromaštva?

Autor: PD VL native tim , 19. prosinac 2022. u 22:00
Kapaciteti u gotovo svim domovima i Centrima za pružanje usluga u zajednici su premašeni/SOS DJEČJE SELO HRVATSKA

Tendencija je da se smještaj traži i kada oblik skrbi nije odgovarajući odgovor za potrebe pojedinog djeteta.

Malo je reći da živimo u jako izazovnim i teškim vremenima. Energetska stabilnost vruća je tema, cijene divljaju, inflacija raste, rat u Ukrajini ne jenjava, a pandemijske godine već su same po sebi ostavile velike negativne posljedice. Posebno su ugrožene najranjivije skupine, a crveni alarm gori na činjenici da raste broj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi te da su domovi koji se brinu o njima dupkom puni.

”Unazad nekoliko godina, a naročito posljednje dvije godine, evidentan je porast broja zahtjeva za prijem djece u oba naša SOS Dječja sela, Lekenik i Ladimirevci. Tendencija koju primjećujemo je da se smještaj traži i kada naš oblik skrbi nije odgovarajući odgovor za potrebe pojedinog djeteta, što u velikoj mjeri proizlazi iz ograničenih i smanjenih kapaciteta unutar sustava socijalne skrbi Republike Hrvatske.

Tijekom šest hladnih mjeseci PPD će svim domovima za djecu u Hrvatskoj, kao i SOS dječjim selima, platiti troškove režija za struju i plin/MATIJA VURI

Povećati broj udomitelja

Centri za socijalnu skrb, u nastojanju da zbrinu dijete čiji je ostanak unutar biološke obitelji ugrožen, upućuju zahtjeve na više pružatelja usluge smještaja budući da su kapaciteti u gotovo svim domovima i Centrima za pružanje usluga u zajednici premašeni, a pri tome je prioritet sam smještaj bez obzira o kojoj se kategoriji djece/doma radi.

Stanje u brojkama

Prema najnovijim podacima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u Hrvatskoj je trenutno 2805 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, 1920 ih je smješteno u udomiteljskim obiteljima, 248 ih koristi uslugu organiziranog stanovanja, a 637 ih je smješteno kod pružatelja usluga za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Osim toga, zamjećujemo porast broja zahtjeva za smještaj koji su rezultat izricanja žurnih mjera, kao i veći broj zahtjeva za smještaj braće i sestara te male djece (do tri godine i predškolskog uzrasta)”, govori nam Gordana Daniel, direktorica razvoja nacionalnih programa Udruge SOS Dječje selo Hrvatska.

Trebamo se ozbiljno zapitati što se to događa u našem društvu da raste broj djece koja nisu sigurna u vlastitom domu i s vlastitim roditeljima.

Daniel

Posljednje dvije godine evidentan je porast broja zahtjeva za prijem djece u oba naša SOS Dječja sela.

Ono što je pozitivno je da raste broj posvojene djece pa će tako, prema podacima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, do kraja ove godine svoj novi dom pronaći više od 170 djece, što je porast u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada se ta brojka zaustavila na 152. Ipak, to je i dalje premalo za potencijalne posvojitelje koji čekaju u redu spore administracije i za činjenicu da se broj djece u domovima i udomiteljskim obiteljima u proteklih pet godina udvostručio!

”O brojčanim pokazateljima i trendu ne možemo govoriti jer ne raspolažemo podacima. Ono što naše iskustvo pokazuje je da i dalje postoji veliki interes parova koji se nama direktno javljaju s molbom za posvojenje misleći da mi, kao pružatelji usluge smještaja, imamo najviše informacija koje dijete ima uvjete za posvojenje.

Gordana Daniel; Ljiljana Varga

Novi zakon o udomiteljstvu, kao i kampanje za regrutaciju novih udomitelja, sigurno su vrijedan pokušaj sustava socijalne skrbi da poveća broj udomitelja koji je imao tendenciju pada u posljednje vrijeme. K nama dolaze na smještaj djeca koja su bila u udomiteljstvu, no iz raznih razloga nije bilo moguće ili u interesu djeteta nastaviti s tim oblikom skrbi”, dodaje Gordana Daniel.

Jasno je da su promjene u procesu posvajanja nužne, a sada već i hitne, jer problem postoji i treba ga rješavati kako bi se pred djecom bez odgovarajuće roditeljske skrbi naziralo svjetlo bolje budućnosti, a ne nepremostiv zid.

”Kako bi se ubrzao proces posvajanja sustav bi se trebao više usmjeriti na prava djece nego roditelja jer, čekajući promjene kod roditelja, djeca gube na vremenu i samim time što su starija, imaju manje šanse za posvojenje”, smatra ravnateljica splitskog doma Maestral Jelena Burazin. A do tada, stručni djelatnici u domovima borit će se za svaki njihov osmijeh te nastojati osigurati topao dom.

Varga

Kao i većina naših građana i tvrtki, i mi se susrećemo sa rastućim troškovima života, posebno režija, prehrane i prijevoza.

U tome im ove zime veliku i hvalevrijednu podršku pruža Prvo plinarsko društvo. Tijekom šest hladnih mjeseci (od listopada 2022. do ožujka 2023.) PPD će svim domovima za djecu u Hrvatskoj, kao i SOS dječjim selima, platiti troškove režija za struju i plin. Donacija će omogućiti domovima da višak sredstava koja će im time ostati iskoriste za potrebe razvoja i poboljšanje uvjeta boravka djece.

U suradnji s nadležnim ministarstvom i domovima pokrenuta je i medijska kampanja kako bi motivirali i ostale da pokušaju pomoći domovima za nezbrinutu djecu, kojima je svaka vrsta pomoći itekako dobrodošla.

Svaka pomoć je dobrodošla

”Kao i većina naših građana i tvrtki, i mi se susrećemo sa sličnim izazovima i želimo da našoj djeci i mladima osiguramo sve za sigurno i radosno djetinjstvo i mladost. Rastući troškovi života, posebno režija, prehrane i prijevoza s jedne strane, ali i briga o našim zaposlenicima među kojima su mnogi stručnjaci u direktnom radu s djecom, nisu samo najveći, nego i svakodnevni izazov.

Stoga i ovim putem pozivamo tvrtke i građane da nastave podržavati naš rad, a one koji to još nisu, da posjete našu web stranicu i saznaju kako pomoći (SOS Dječje selo Hrvatska (sos-dsh.hr))”, apelirala je Ljiljana Varga, voditeljica odjela za korporativna partnerstva Udruge SOS Dječje selo Hrvatska.

* Sadržaj omogućio PPD

New Report

Close