Brodotrogirova tvrtka ide u stečaj

Autor: Suzana Varošanec , 06. prosinac 2019. u 10:08
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Likvidacija poslovanja čini se da je najizledniji ishod u slučaju najmlađe Brodotrogirove tvrtke kćerke, osnovane u listopadu 2017. pod imenom Brodotrogir – OutFit.

Riječ je o tvrtki s jednim zaposlenikom te s prošlogodišnjim poslovnim prihodima u iznosu od oko 30 milijuna kuna, koja je negativno poslovala – gubitak od oko 3 milijuna kuna. U bilanci tvrtke, od blizu šest milijuna kuna potraživanja, više od 5 milijuna bilo je knjiženo prema povezanim poduzećima. Obveze koje se vode prema tvrtkama iz grupacije također su višemilijunske, ali materijalna imovina je jako skromna, odnosno iznosi tek oko 80 tisuća kuna. Kako je Financijska agencija ovih dana dostavila prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad Brodotrogir – OutFitom, u kojem se navodi da je žiroračun (kod PBZ-a) neprekidno blokiran duže od 120 dana u iznosu od 1,19 milijuna kuna, treći je to slučaj iz ove grupacije za Trgovački sud u Splitu.

Za razliku od prethodnih, za koje su u tijeku prestečajevi, po svemu sudeći biti će to skraćeni stečajni postupak. Iz izvora bliskih trogirskoj matici čuju se komentari da još uvijek ima prostora za optimizam i moguće nove poslove gradnje brodova s većom dodanom vrijednošću. Na Trgovačkom sudu u Splitu za 13. prosinca zakazano je ročište radi glasovanja o planu restrukturiranja Brodotrogira, dok je tri dana kasnije i ročište na kojem se očekuje odluka vjerovnika za plan restrukturiranja Hrvatske brodogradnje Trogir na koju je prenešena brodograđevna djelatnost.             

Komentirajte prvi

New Report

Close