Novi život bivše Bjelovarske industrije mesa

Autor: Božica Babić , 11. kolovoz 2015. u 11:00
PIK Vrbovec jedan je četiri od suvlasnika tvrtke Moje domaće meso, Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ciljaju najmanje 85 posto buduće proizvodnje plasirati na brojna islamska tržišta visoke kupovne moći.

Hrvatska će u Bjelovaru dobiti prvu klaonicu koja će raditi isključivo po halal certifikatu. Investitor je tvrtka Moje domaće meso (MDM) koja u modernizaciju bivše Bjelovarske industrije mesa (BIM), što godinama zarasta u korov, namjerava uložiti više od 20 milijuna eura. Ciljaju najmanje 85 posto buduće proizvodnje plasirati na brojna islamska tržišta visoke kupovne moći, prepoznatljiva po velikom uvozu junetine te mesa ovaca i koza.

Todorić suvlasnik

Prema javnim podacima MDM su krajem ožujka 2014. u Zagrebu osnovale tri kompanije (Actalis, Aquila i Heron) iz crnogorske metropole Podgorica čiji je biznis veleprodaja mesa i Hrvat Davor Stanić, a za direktora je imenovan Saša Suhi. Heron se, međutim, povukao iz projekta krajem siječnja 2015. dok je njegovu poziciju zauzeo PIK Vrbovec Ivice Todorića.

Saša Suhi vlasnik je i direktor tvrtke Aquila, a među suvlasnicima Actalisa su Ivica Hlača i Nikica Gabrić koji je i predsjednik nadzornog odbora u MDM-u.

Suvlasnici MDM-a

novac potreban za revitalizaciju klaonice dijelom misle namaknuti i kroz program ruralnog razvoja.

Suvlasnici MDM-a novac potreban za revitalizaciju bjelovarske klaonice dijelom misle namaknuti i kroz hrvatski program ruralnog razvoja. Kandidatura za dobiti potporu već je iskazana kroz prvi natječaj za mjeru 4 (povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima) koji je u finišu i gdje, prema listi kojom raspolaže Poslovni dnevnik, MDM drži visoku petu poziciju među 91 zatjevom. Prijavili su ulaganje vrijedno 66,8 milijuna kuna uz očekivani povrat potpore u visini 33,4 milijuna.

Premda je direktor MDM-a Saša Suhi jučer u nekoliko telefonskih poziva ostao nedostupan za komentar na internetskoj stranici tvrtke brojni su detalji o projektu i ambicioznim planovima. Tako najavljuju kako bi klaonica s radom trebala startati s početkom travnja 2016. te da je plan u jednoj smjeni klaonički obraditi 200 mladih bikova i 300 ovaca/koza.

Plan je iz bjelovarskih pogona izvoziti ne samo svježe meso već i raznovrsne mesne prerađevine. Hrvatska, ističe se, ima golemi potencijal u stočarstvu za halal proizvode budući da je zabranila uporabu i genetski modificirane stočne hrane.

Ambiciozni ciljevi

Samo njemačko tržište godišnje konzumira oko 130 tisuća tona halal mesa u vrijednosti pet milijardi eura dok potražnja za mesnim asortimanom u zemljama Perzijskog zaljeva prelazi 14 milijardi dolara. Analitičari u trgovini stokom, naglašavaju u MDM-u, smatraju da postoje goleme prilike za Hrvatsku i njezino stočarstvo u pokrivanju potražnje za halal mesom ne samo u EU već i na globalnom tržištu. U prvoj fazi planiraju izvoz svježeg mesa u EU, Tursku i na Bliski istok, a u drugoj proizvodnju mesnih prerađevina. Na tržištu Europske unije nema ograničenja potreba ili kapaciteta s obzirom na brojnost islamske zajednice, ističu u MDM-u. v

Komentirajte prvi

Partneri

Partner
Partner
Partner

New Report

Close