Badel nadzire i Atlanticov direktor za investicije

Autor: Suzana Varošanec , 24. travanj 2018. u 22:01
Krešimira Starčevića iz Atlantica i Antu Raspudića iz Meteora i Badela veže i prijateljstvo/Petar Glebov/PIXSELL, Marko Mrkonjić/PIXSELL

Umjesto Ive Markotića novi šef Uprave je Darko Knez, a u NO ulaze Ante Raspudić koji je i njegov novi šef, te Luka Burilović i Krešimir Starčević.

Iz Uprave Badela 1862 odlazi generalni direktor Ivo Markotić, a 1. svibnja počinje mandat novog predsjednika Uprave Badela Darka Kneza. Revidirane GFI za 2017. u zakonskom roku koji istječe 30. travnja potpisat će aktualni direktor, no kako navode ostavlja stabilizirano i profitabilno poslovanje. S dolaskom Kneza završava proces stavljanja ovog dužnika pod operativnu kontrolu novog većinskog vlasnika đakovačkog Meteora u vlasništvu Ante Raspudića.

Jer, i sam Raspudić je na konstituirajućoj sjednici novog Nadzornog odbora (održanoj iza glavne skupštine) izabran za novog predsjednika NO-a, no nadzorničko tijelo po svom sastavu ipak dodatno – plijeni. Uz pojačanje s novim nadzornikom inače šefom HGK-a Lukom Burilovićem, dosadašnjim članovima Danijelu Škugoru i Tomislavu Vujiću pridružio se i stariji izvršni direktor za pravne poslove i investicije Atlantica Krešimir Starčević.

Meteorov biznis
U Atlanticu je zadnje 4 i pol godine, ranije je obnašao razne funkcije, primjerice od šefa HFP-a početkom 2000.-tih do šefa Uprave Croatia osiguranja. Starčevićevo preuzimanje ove nadzorničke funkcije u Badelu uz direktorsku u Atlanticu nesvakidašnji je potez u korporativnoj praksi. Po nekima otvara se više pitanja, pa tako i postoji li eventualni dogovor Meteora s Atlanticom za daljnju suradnju.

Kako bi kod toga stvari bile jasnije, doznaje se da Atlantic nema nikakvih vlasničkih ambicija prema Badelu, koji je uz Labud druga sastavnica Meteorovog biznisa, ukupno 'teškog' oko pola milijarde kn prometa. To je pak u kontekstu snaga menadžerskih struktura Meteora priličan izazov za poslovne rezultate koji se u Badelovu operativnom poslovanju očekuju, pa tako se ocjenjuje da Starčević dolazi u NO kao 'adut'.  

Suradnja u BiH
Upućeni navode i da Raspudić poznaje Starčevića više od 20-ak godina te da mu je u novom NO-u potrebna osoba koja ima profesionalno iskustvo i kvalitete koje Starčević ima po svim osnovama.  S druge strane izgleda da Atlantic podržava da njegovi menadžeri budu u NO-ima drugih kompanija, pa ni ne vide ništa sporno ni kad je riječ o Starčeviću kao nadzorniku Badela, s kojim Atlantic surađuje preko svoje  sestrinske tvrtke Ataco koja je u BiH distributer Badelovih proizvoda.

U toj najvećoj distributerskoj tvrtki u BiH Atlantic drži 42,5%, a ova je suradnja ušla u drugu godinu. Atlantic je bio i jedan od najvećih vjerovnika predstečajne nagodbe Badela. Riječ je o 30 mil. kn tražbine koja se povlačila iz razdoblja kad je Atlantic od Badela kupio Kalničke vode. Inače u Upravi Badela ostaju i bivši Labudovi menadžeri Domagoj Jelenc i Janko Štefanek. 

Komentirajte prvi

New Report

Close