Alojz Šestan: Revolucionarnu kacigu ponudit ću američkim marincima

Autor: Saša Vejnović , 28. veljača 2006. u 06:30

Tvrtka iz Preloga u tri je godine proizvodnju i prihode povećala sto posto. Šestan i njemački partner imaju poduzeća u Međimurju, Njemačkoj i Češkoj, a, postignu li uspjeh s novom kacigom, najavljuju širenje proizvodnje u Pakistan, Indiju i Južnu Ameriku

Ne mora se tvrtka nalaziti u Zagrebu da bi bila uspješna. Ovdje kod nas je mirno, nema gužve, ljepše se živi i radi. A opet, u Zagrebu smo za sat vremena, navodi Alojz Šestan, direktor tvrtke Šestan – Busch koja se nalazi u međimurskom gradiću Prelogu, u blizini Čakovca.
A on najbolje zna o čemu govori. Jer upravo kacige koje se proizvode u njegovim pogonima nemaju konkurencije u Europi, a nalaze se među tri najkvalitetnije kacige u svijetu. Zbog toga je u svoju vitrinu prepunu nagrada i priznanja prije nekoliko dana pospremio još jednu – zlatnu kunu za najuspješnije malo poduzeće u 2006. godini.

Manja trauma
Šestan ne skriva ponos dok nam je pokazuje i govori nam o najnovijim postignućima, ali i planovima. Posebno je zadovoljan poslom koji je nedavno zaključen s jednom privatnom tvrtkom u SAD-u. Upravo je na tom natječaju od devet ponuđača kaciga Šestan – Busch proglašena najboljom po balističkoj zaštiti, komforu i dizajnu.
“Jedna američka tvrtka koja se bavi osiguranjem i koja ima svoju privatnu vojsku odlučila uzet će 6000 naših vojnih kaciga. Taj posao financijski nam ne znači mnogo, ali je marketinški vrlo jak”, kaže Šestan otkrivajući kako se spremaju izići s ponudom za američke marince s potpuno novom kacigom koja bi trebala označiti revoluciju u tom poslu.
Novopatentirana kaciga Šestan – Busch, naime, smanjuje traumu za 30 posto. To zapravo znači da je unutarnja deformacija kacige zbog udara metka manja za 30 posto nego kod dosadašnjih kaciga. Šestan otkriva da su do novog patenta došli posebnim prošivanjima i slaganjem slojeva od kojih je kaciga napravljena, a premijeru će ovaj proizvod doživjeti u lipnju na sajmu naoružanja i vojne opreme Eurosatory 2006. u Francuskoj. Kada bi tvrtka uspjela dobiti posao za američke marince, značilo bi to još jednu prekretnicu u njezinoj povijesti.

Ništa bez MORH-a
Proizvodnju vojnih kaciga Šestan je započeo 1994. godine ušavši u partnerstvo s Paulom Egonom Heinrichom Buschom koji u svojoj njemačkoj tvrtki izrađuje biciklističke kacige. Prve kacige napravljene su za Hrvatsku vojsku, no uskoro su krenuli u izvoz. Iako su u deset godina za MORH napravili 25.000 kaciga, dok su, primjerice, Ujedinjeni Arapski Emirati samo jednom narudžbom kupili 40.000 njegovih kaciga, Šestan kaže da bi bez MORH-a mogao zatvoriti svoju tvrtku. “U ovom je poslu isporuka za domaću vojsku vrlo važna. Gotovo na svakom natječaju u svijetu pitaju me je li moje proizvode uzela naša vojska. Bilo je zemalja gdje sam to morao čak i pismeno dokazivati”, navodi Šestan potvrđujući tako dosadašnje tvrdnje vojnih proizvođača da svoje proizvode ne mogu nuditi na međunarodnom tržištu ako ih prije toga nije kupio MORH.
O zaradi Šestan nerado govori, no kaže da tvrtka ostvaruje između pet i šest milijuna eura prihoda. Napredovanje tvrtke ilustrira podatkom da su u posljednje tri godine proizvodnju i prihode povećali za sto posto. Iz strojeva dnevno može izići 350 gotovih kaciga, no proizvedu ih dvjestotinjak. Osim tvrtke u Prelogu i Güterslohu u Njemačkoj, nedavno su otvorili i tvrtku u češkom Chomutovu gdje se obavlja remont kaciga. U tim je tvrtkama ukopno zaposleno oko 150 radnika. No ovdje, čini se, neće stati pa se već najavljuju širenja u Pakistan, Indiju i Južnu Ameriku do 2010. godine. Postignu li uspjeh s novopatentiranom kacigom na što računaju, novi pogoni doista će im biti neophodni.

Nema izlazne rupe
Šestan vrlo rado udovoljava našoj molbi da vidimo proizvodne pogone koji se nalaze odmah ispod njegova ureda. I ne samo to. Rado će nam demonstrirati i učinkovitost svojih kaciga. Zove mladog inženjera koji je zadužen za ispitivanja i bez puno dogovaranja ulazimo u jednu omanju sobicu za ispitivanje. U prvom dijelu nalazi se specijalna puška na koju se mogu jednostavno montirati različiti kalibri i mjerač brzine zrna. U drugi dio prostorije koji se nalazi iza stakla, vjerojatno neprobojnog, učvršćuje se kaciga, a laserski nišan točno određuje mjesto u koje će se pucati. Sve je vrlo brzo gotovo pa nam preostaje samo začepiti uši i čuti – bum.
Malo dima, miris baruta, Šestan pokazuje na mjerač brzine zrna koji pokazuje više od 402 kilometra na sat, a inženjer se već vraća s kacigom. Ulazna rupa se jasno vidi, no izlazne nema. Zrno je doista ostalo u kacigi, a “trauma” odnosno ispupčenje s unutarnje strane, ne čini se veliko. Šestan tvrdi da ono glavu ne bi ni dotaknulo zbog nosača koji se nalaze između glave i kacige.
Dok obilazimo pogone na radnicima se ne prepoznaje nikakav grč zbog prolaska vlasnika. Šestan se ne čini strog, a to dokazuje obilazak pogona u kojem će se za mjesec dana naći nova linija za proizvodnju i remont zaštitnih maski. U njemu sada rade tek dva radnika. Šestan ih ne pita za posao, već je li im hladno. U to malo vremena dogovaraju kako bi se još mogao taj pogon toplinski zaštititi. Šestan sluša njihove prijedloge i čini se da ih shvaća ozbiljno. Uostalom, da ne brine o radnicima, teško bi se mogao pohvaliti svim ovim rezultatima

Ulaze u biznis sa zaštitnim maskama

Ove će godine Šestan svoju proizvodnju proširiti i na zaštitne maske, a dodatni pogon već je sagrađen i čeka nove strojeve koji bi trebali stići za mjesec dana. Tada će Prelog postati i regionalno središte za proizvodnju i remont zaštitnih maski. Tada će se i broj zaposlenih povećati za 50 posto – uz sadašnjih 30, zaposlit će se još 15 radnika.

Komentari (2)
Pogledajte sve

bravo!

fantastican uspjeh, primjer kako dobra ideja i uspjesna realizacija proizvodnje moze poluciti neslucen razvoj kroz svjetski prepoznat produkt, brand i kvalitetu (made in Croatia). Malim poduzetnicima, malim (po budjetu) opcinama i ostaloj lokalnoj samoupravi, ovo je putokaz koja im je obaveza : prepoznati i pogagati one poduzetnike i ideje koje ce u konacnici toj lokalnoj samoupravi donjeti najvecu korist.
prevedeno : zaboravite sprege politika-privreda koje pune privatne djepove, to nece osigurati pobjede na iducim izborima ![smiley8]

New Report

Close