Kupnjom inovativne dubrovačke turističke tvrtke Hrvatskoj se otvara golemo tržište Indije

Autor: Marija Crnjak , 11. svibanj 2022. u 07:31
Osnivači Direct Bookera Nino Dubretić i Nikola Grubelić kao i IT stručnjak Ivan Bogoje ostaju u upravi tvrtke/PD

Globalni igrač preuzeo hrvatsku platformu za turistički smještaj koja ovim manevrom dobiva snažan zamah za napredak na globalnoj razini.

Preuzimanjem domaće platforme za turistički smještaj Direct Booker od strane globalnog igrača Oyo, ne samo što je ova inovativna tvrtka sa sjedištem u Dubrovniku dobila snažan zamah za daljnji razvoj, već je i cijela Hrvatska kao turistička destinacija dobila pristup novim gostima s ogromnog tržišta Indije, ali i ostalih na kojima Oyo posluje.

Kako je objavljeno početkom tjedna, s ciljem daljnjeg širenja u Europi, platforma za turistički smještaj Oyo Rooms sa sjedištem u Indiji preuzela je hrvatsku tvrtku Direct Booker, online agenciju specijaliziranu za upravljanje jedinicama za turistički smještaj i razvoj tehnologije.

Osnivači Direct Bookera, Nino Dubretić i Nikola Grubelić, kao i IT stručnjak Ivan Bogoje ostaju u upravi tvrtke, a ovom su akvizicijom dobili snažnog globalnog partnera koji će omogućiti daljnji rast i širenje u Europi.

Vijest o preuzimanju objavila je kuća Grubišić & Partneri, koja je bila ekskluzivni financijski savjetnik upravi i dioničarima Direct Bookera u ovom procesu. Uz upravljanje smještajnim jedinicama diljem Hrvatske, Direct Booker nudi i Booker Tools, interno razvijeni softverski sustav za upravljanje nekretninama i kanalima. Spajanje s Oyo otvara im nove mogućnosti za daljnji rast i proširenje svojih IT rješenja diljem svijeta.

Grubelić

Htjeli smo nekog tko zna posao i tko nas neće promatrati samo kroz financije, što je čest slučaj kod institucionalnih ulagača, već tko će nam pomoći da se razvijamo.

‘Mogli smo birati’
“Nakon 12 godina poslovanja znali smo da neke ciljeve ne možemo dosegnuti samostalno, bez pomoći strateškog partnera ili investitora, pogotovo kad smo se uključili u globalna natjecanja. Zato smo 2019. počeli razmišljati o tome da pronađemo ulagača. Ideja nam je bila da uđe netko tko zna posao i tko nas neće promatrati samo kroz financije, što je čest slučaj kod institucionalnih ulagača, već netko tko će nam pomoći da se dalje razvijamo.

Bilo je dosta interesa ulagača, a iako je već došla pandemija, mi nismo bili tvrtka koja se treba spašavati, prije Covida nismo bili kreditno zaduženi, tako da smo mogli birati. Oyo se pojavio kao prirodan partner, kojeg kao i nas pogoni tehnologija.

550

milijuna dolara prihoda ostvario je lani Oyo, a posluje u 80 zemalja

Prema broju smještajnih jedinica, u tom trenutku Oyo je bio 3. igrač u ovom poslu na globalnom tržištu, a mi smo bili na 7. mjestu, iako smo daleko ispod njih. Novac nije bio glavni motiv u donošenju odluke”, otkriva za Poslovni dnevnik Nikola Grubelić, no ne i iznos transakcije.

Jedan od uvjeta za investitora je bio da bivši vlasnici ostanu u upravi Direct Bookera, a da istodobno njihovi partneri dobiju nove kanale prodaje kao i druge benefite koje nose nova znanja i snaga velikog igrača.

Ne samo da je posao zadržalo svih 36 zaposlenih, već su im i porasle plaće. Direct Booker je u vlasništvu Oyo od 10. veljače, i od tad optimizaciju poslovanja izravno prati 30 Oyovih stručnjaka, i vrlo je živ proces međusobne razmjene iskustva, kaže nam Grubelić. Od preuzimanja do danas broj jedinica Direct Bookera već je porastao s 3000 na 3250.

OSNIVACI DIREKT BOOKERA

Neiskorišten potencijal
Indijski div ovom transakcijom je dobio plasman na cijelom tržištu Hrvatske, koje ima još puno neiskorištenog potencijala, a nakon toga ambicije im idu i u regiju i na Mediteran.

Oyo je prisutan u više od 80 zemalja širom svijeta, a Direct Booker je dodan njihovoj europskoj podružnici Oyo Vacation Homes, koja upravlja s više od 140.000 kuća za odmor u 70 zemalja. Oyo je 2012. godine osnovao Ritesh Agarwal, i na početku su im fokus bili manji hoteli.

Za manje od deset godina startup se brzo proširio globalno, s tisućama hotela i kuća za odmor te milijunima soba u svom portfelju. Tako brzo širenje postignuto je korištenjem franšiznog modela vođenog tehnologijom. S više od 5000 zaposlenika, Oyo Rooms je 2021. ostvario prihod od 550 milijuna dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close