‘Agrokor dosad ničim nije oštetio ni ugrozio Mercator’

Autor: Marina Biluš , 07. rujan 2017. u 22:00
Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Izvanredni član Uprave slovenskog trgovca tvrdi da koncernu i njegovim kompanijama davali kredite ni jamstva.

Slovenski trgovački lanac Mercator nije matičnom koncernu – hrvatskome Agrokoru niti bilo kojoj njegovoj kompaniji izravno ili neizravno dao jamstva, kredite, robne zajmove ili slične obveze koje bi bile na Mercatorovu štetu. U odnosu Mercatora i Agrokora dosad nije bilo poslova u kojima bi slovenska kompanija bila oštećen u korist svog većinskog vlasnika.

Bit je to prvog izvješća o transakcijama na relaciji dvaju kompanija kojeg je u Ljubljani jučer podnio izvanredni član Mercatorove uprave Gregor Planteu, koji je na tu poziciju postavljen u sklopu lex Mercatora. Njega je, pak, slovenska Vlada donijela nakon što je u Hrvatskoj na snagu stupio Zakon o postupku izvanredne Uprave u posrnulom hrvatskom koncernu. Važno je pritom napomenuti da se Planteuova analiza odnosi se na razdoblje od 8. svibnja do 8. kolovoza 2017. godine.

“Svi poslovi zaključeni između Mercatora i većinskog vlasnika Agrokora te s njim povezanih kompanija, odgovaraju načelima savjesnosti, ekonomičnosti i vjerodostojnosti, a Mercator ni u jednom sklopljenom poslu nije bio prikraćen niti oštećen”, stoji u izvješću menadžera kojem je zadatak nadzirati sve poslovne veze slovenskog lanca i hrvatske kompanije kako bi se spriječio odljev kapitala i zaštitio nacionalni interes susjedne Slovenije.

“Čak i prije stupanja na snagu Zakona, Mercator je slijedio jasne obveze u vezi s Agrokorom i povezanim tvrtkama. Te obveze proizlaze iz Ugovora o financijskom restrukturiranju Mercator i ugovora o kupoprodaji tvrtke Poslovni sistem Mercator, d.d. Tako je Grupa Mercator djelovala u određenoj mjeri neovisno”, napisao je Planteu. Pritom je poručio da cijela Mercatorova Uprava posvećuje posebnu pozornost upravljanju rizicima koji proizlaze iz ravnoteže potraživanja tvrtki Agrokor Grupe.

Komentirajte prvi

New Report

Close