AD Plastik prvi put sa Suzukijem

Autor: Suzana Varošanec , 26. srpanj 2018. u 22:01
Ključne tehnologije tvornice u Mađarskoj su injekcijsko prešanje i puhanje

Potencijalne akvizicije AD Plastik je razmatrao i najavljivao duže vrijeme, i to kao dio poslovne strategije.

AD Plastik Grupa iz Solina, nakon sklopljenih novih poslova na europskom i ruskom tržištu, u skladu s planom rasta prihoda od 12% u 2018., realizirala je i drugu polugu koja je 'uz bok' organskog rasta – akviziciju, i to kroz preuzimanje mađarske Tisza Automotive.

Ta tvrtka ima 400 zaposlenika i lani je pridodavala 20 mil. eura, ali im je dodatno zanimljiva u kontekstu ocjene velikog prostora za rast. Kao 'mete' u proteklom razdoblju Solinjani su ozbiljno razmatrali više kompanija na tržištu srednje i istočne Europe. A na kraju se ovaj istočnoeuropski lider u branši plastičnih autodijelova odlučio za akviziciju Tisze kojom se omogućuje širenje partnerstva s autoindustrijom. 

Naime, da su potencijalne akvizicije razmatrali i najavljivali duže vrijeme, i to kao dio poslovne strategije, podsjetio je jučer predsjednik Uprave AD plastik Grupe Marinko Došen, pritom poručivši: "Srednja i istočna Europa jedna su od najbrže rastućih tržišta u autoindustriji pa je Tisza Automotiv bio logičan izbor."  Preuzimanje u 100%-tno vlasništvo mađarske tvrtke, naime, AD Plastic Grupu po prvi put dovodi u suradnju sa Suzukijem.

Glavni kupac Tisze je Suzuki, i uz to, Suzuki je u Mađarskoj aktivan i kroz tvornicu u kojoj proizvodi Vitaru, svoj najprodavaniji prozvod, te Suzuki S Cross. Tisze je, pored Suzukija, i dobavljač velikog broja kupaca iz automobilske industrije, pa AD Plastik kroz njezino preuzimanje ostvaruje ključne strateške ciljeve i srednjoročni plan razvoja, o čemu su preko Zagrebačke burze detaljno informirali.

S aspekta daljnjeg rasta AD Plastik Grupe i proširenja portfelja kupaca promatrana akvzicija je posebice zanimljiva u kontekstu proširenja suradnje s Japancima, jer se Suzuki pridružuje AD Plastikovoj suradnji s japanskim tvrtkama razvijenoj u Rusiji u poslovima za Nisan i Mitsubishi. Tisza Automotive, navode, proizvođač je plastičnih komponenti s više od 15 godina iskustva u automobilskoj industriji, i vodeći dobavljač Suzukijeve tvornice u Mađarskoj, a u najvažnije kupce još se ubrajaju Bentley i Volkswagen čiji su dobavljač prve razine.

Ključne tehnologije tvornice u Mađarskoj su injekcijsko prešanje i puhanje koje su kompatibilne s postojećim tehnologijama AD Plastik Grupe, dok se proizvodni pogoni, skladišta i uredi protežu na 22.400 m2. Mađarskoj tvornici, kao dobavljaču druge razine, na listi se kao kupci ističu i Rehau, APCB, Reydel, Hanon Systems, Vernicolor, Mitsuba i Heycoustics. Glavni kupac AD Plastika je Renault Grupa, a slijede FCA i PSA Grupa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close