FOTO: Borovo predstavilo 5 novih modela kultne ženske radne obuće

Autor: Branimir Bradarić/VL , 06. lipanj 2018. u 13:43
Foto: Branimir Bradarić

Koriste i uložne tabanice od modernih materijala pa su nove “borosane” udobnije za hodanje.

Kada je u 1968. godine u pogonima vukovarske tvrtke Borovo započela proizvodnja ženske radne obuće "Borosana", namijenjene ženama koje su tijekom radnog vremena pretežito na nogama, nitko nije niti sanjao kako je stvorena obuća koja će vrlo brzo postati prepoznatljiva u cijeloj bivšoj državi i koja će se proizvoditi i 50 godina kasnije. Povodom te velike obljetnice u Borovu su napravili novih pet modela "borosane" koje će se pojaviti na tržištu.

-Postoji ona obična obuća i obuća sa dušom koja ima neku svoju priču. Upravo je "borosana" takva vrsta obuće. Njeni novi modeli nisu promijenili oblik i dizajn nego smo samo uveli nove i vedrije boje kao i kvalitetnije materijale. Samo su boje i print nove kolekcije drugačiji, kaže voditeljica odjela marketinga u Borovu Marija Rušnov.  Tako su i novi modeli "borosane" stvorene za žene koje su tijekom radnog vremena dugo na nogama. Misli se tu prije svega na radnice u proizvodnji, po hotelima, ljekarnama, trgovkinje, spremačice… Radi se o anatomskoj obući, visina pete joj je i dalje 4 centimetra što se, kako nam je rečeno, smatra idealnom visinom.

Koriste i uložne tabanice od modernih materijala pa su nove "borosane" udobnije za hodanje. Organizatorica proizvodnje u Borovu Jasna Pejić kaže kako za proizvodnju para "borosane" trebaju oko 90 minuta pri čemu svaka od njih prođe kroz ruke 30 djelatnica ove vukovarske tvrtke. "Radi se o obući koja u našem gumeno-platnenom programu ima najviše dijelova, njih 30. U odnosu na one stare nove "borosane" su dodatno unaprijeđene i poboljšane.

Koriste se isključivo prirodni materijali i rade se ručno u našem pogonu. Dnevno proizvedemo 250 pari", kaže Pejić. Radnice u pogonu kažu kako je rad na njima zahtjevan ali i da se sve nauči pa tako i radne operacije koje se trebaju obaviti. Prema podacima iz Borova prve godine  dnevna proizvodnja "borosana" u Borovu iznosila je 1200 pari. Te prve godine proizvedeno je 200.000 pari ove ženske radne obuće.

Vijest o anatomskoj, ženskoj, radnoj obući bivšom državom širila se veoma brzo pa je već 70-ih godina godišnja proizvodnja narasla na 500.000 pari. Prodavale su se širom bivše države te postale jedan od prepoznatljivih proizvoda Borova. -Interesantno je kako proizvodnja "borosane" nikada, pa niti u vrijeme rata, nije prekidana. U vrijeme okupacije Podunavlja proizvodili smo ih u našem pogonu u Donjem Miholjcu. I danas imamo brojne upite za njih kako iz Hrvatske tako i iz Srbije i BiH ali i dijaspore gdje je dosta naših ljudi koji se i danas sjećaju "borosana",, rekla je Rušnov.

Komentirajte prvi

New Report

Close