ZSE: Nakon tri tjedna rasta Crobexi najviši u 15 mjeseci

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. siječanj 2013. u 10:01
Thinkstock

Crobex indeks skočio je prošloga tjedna 2,23 posto, na 1.885 bodova, dok je Crobex10 porastao 2,07 posto, na 1.051 bod.

Nakon tri tjedna neprestanog rasta, na Zagrebačkoj su burzi Crobexi prošloga tjedna dosegnuli nove najviše razine u posljednjih 15 mjeseci, a najviše pozornosti ulagača privukla je dionica Petrokemije.

Crobex indeks skočio je prošloga tjedna 2,23 posto, na 1.885 bodova, dok je Crobex10 porastao 2,07 posto, na 1.051 bod. To su najviše razine tih indeksa od rujna 2011. godine. Redovni promet dionicama dosegnuo je 102,7 milijuna kuna, što je oko 32 milijuna više nego prethodnoga tjedna. Rastući neprestano od početka godine, Crobexi su u posljednja tri tjedna skočili oko 8,3 posto.

„Crobex je rastom od početka godine nadmašio ostale burzovne indekse u regiji, a porastao je i promet, pa je ovoga tjedna prosječno dnevno iznosio oko 20 milijuna kuna, dok je prije tjedan dana bio 14 milijuna. Živost burze zahvaljuje se uobičajenom zauzimanju pozicija ulagača na početku godine, ali i pozitivnim očekivanjima zbog ulaska Hrvatske u Europsku uniju i potencijalnih privatizacijskih priča“, kaže Boris Mažurin, analitičar odjela za Ekonomska istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

U fokusu ulagača prošloga je tjedna bila dionica Petrokemije, a uz promet od 12,9 milijuna kuna, cijena joj je pala za 1,12 posto, na 238,50 kuna. Početkom tjedna cijena te dionice skočila je više od 8 posto, zahvaljujući špekulacijama o mogućoj privatizaciji te kutinske kompanije. No, kada je u utorak ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao da se trenutno ne razmišlja o privatizaciji Petrokemije, cijena njezine dionice oštro je pala. Pozornost ulagača privukla je i vijest da je Petrokemija potpisala ugovor o isporuci 130 milijuna prostornih metara prirodnog plina s Prvim plinarskim društvom iz Vukovara, pri čemu tvrtka Gazprom Schweiz jamči sigurnost i uvjete isporuke.

„Možemo reći da je to 'tihi' ulazak Gazproma na hrvatsko industrijsko tržište plina. Posljednjih godina cijena plina za industriju u nas je rasla, a ulazak te ruske tvrtke mogao bi povećati konkurentnost na tržištu i dovesti do smanjenja cijene plina za industriju, što bi smanjilo troškove poslovanja kompanija koje koriste plin kao sirovinu ili energiju za proizvodnju“, kaže Mažurin. Velik promet, više od 9 milijuna kuna, prošloga je tjedna ostvaren i dionicom HT-a, a cijena joj je porasla 1,19 posto, na 213,5 kuna. Uz promet od 5,7 milijuna kuna, cijena dionice Valamar Adria Holdinga porasla je 2,65 posto, na 122,15 kuna.

Među najlikvidnijim izdanjima, snažan rast cijene, gotovo 7 posto, zabilježile su dionice Atlantic grupe, dok su redovne dionice Adris grupe, Ericssona Nikole Tesle i Belja poskupile više od 4 posto. Osim uobičajeno najlikvidnijih, krajem tjedna u fokusu ulagača bile su i dionice građevinskih kompanija, nakon što je Vlada u četvrtak prihvatila prijedlog dopuna Zakona o cestama koje bi trebale omogućiti dovršetak ugovorenih radova na postojećim gradilištima. Time bi se 'odmrznulo' 12 projekata, ukupno vrijednih oko 4,2 milijarde kuna, koji su stali jer nisu bila osigurana sredstva ili potrebne dozvole. To je potaknulo građevinski sektor, pa je prošloga tjedna cijena dionice Ingre skočila 19,8, a Viadukta 15,5 posto. Više od 7 posto poskupile su, pak, dionice IGH, Tehnike i Hidroelektre niskogradnje, dok je cijena Dalekovoda porasla 4,2 posto.

„Idućih dana očekujem stagnaciju na domaćem tržištu, nakon snažnog rasta početkom godine, jer ne vidim ništa fundamentalno što bi potaknulo tržište na daljnji rast. Ta stagnacija mogla bi potrajati do kraja mjeseca, kada će domaće kompanije početi objavljivati poslovne rezultate za prošlu godinu, te u tom razdoblju očekujem volatilnije trgovanje. S obzirom da se makroekonomska situacija ne popravlja, ne očekujem poboljšanje poslovnih rezultata kompanija u odnosu na 2011.“, kaže Mažurin.

Pozitivno je na domaće ulagače prošloga tjedna utjecao i optimizam na svjetskim burzama, što se zahvaljuje naznakama jačanja američkog i kineskog gospodarstva, kao i nešto boljim poslovnim rezultatima kompanija nego što se očekivalo. Na Wall Streetu je Dow Jones porastao 1,2 posto, na 13.649 bodova, a S&P 500 indeks 0,9 posto, na 1.485 bodova, što su najviše razine tih indeksa od prosinca 2007. godine. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,3 posto. I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,5, a pariški CAC 0,9 posto. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,2 posto.

„Dobri makroekonomski podaci iz Kine i SAD-a potaknuli su rast cijena dionica na svjetskim burzama. No, u Washingtonu traju rasprave između republikanaca i demokrata o podizanju razine dozvoljenog zaduživanja države i smanjenju proračunskih rashoda, što unosi dozu nesigurnosti na tržišta. Uz to, traje sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, što također utječe na smjer kretanja tržišta“, zaključuje Mažurin.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close