Zbog Teslina skoka američki fondovi bilježe najlošiju uspješnost u 19 godina

Autor: Tomislav Pili , 07. studeni 2021. u 22:00
Osnivač Tesle Elon Musk/REUTERS

Brzi rast Tesline dionice od 44 posto te golema tržišna kapitalizacija od 1,23 bilijuna dolara snažno utječe na indeks S&P 500.

Skok cijene dionice Tesla Motorsa toliko je izvitoperio američko dioničko tržište da tamošnji investicijski fondovi koji nisu usmjereni na tehnološki sektor bilježe najnižu stopu uspješnosti u gotovo dva desetljeća.

Kako piše Financial Times, još krajem rujna tržišna kapitalizacija tog proizvođača električnih automobila iznosila je 769 milijardi dolara, dok je još početkom 2020. iznosila tek 75 milijardi dolara.

Poražavajuća uspješnost

No, tijekom listopada dionica Tesle je ojačala čak 44 posto, ponajprije na krilima najave da će rent-a-car kompanija Hertz kupiti 100.000 automobila. Time je Tesla prešao vrijednost od bilijun dolara, a pri zaključnoj cijeni dionice od četvrtka od 1229 dolara kompanija vrijedi čak 1,23 bilijuna dolara.

Kombinacija velikog skoka cijene u listopadu te goleme Tesline tržišne kapitalizacije znatno utječe na indeks S&P 500, ali i ostale američke indekse koje tamošnji investicijski fondovi koriste kao mjerilo svoje uspješnosti. To posebno vrijedi za investicijske fondove koji nisu fokusirani na brzorastuće kompanije ili tehnološki sektor.

Statistika pokazuje da je uspješnost takvih fondova u listopadu bila poražavajuća. Samo 9 posto dioničkih investicijskih fondova u listopadu je ostvarilo veći rast prinosa od mjerila. Prema podacima Bank of America, to je najlošiji rezultat od srpnja 2002. godine.

Najgora godina

Iako nešto bolji, rezultat za dosadašnji dio godine također nije osobit. Naime, 17 posto fondova ostvarilo je rast bolji od mjerila, pa je 2021. na putu da po tom pokazatelju postane najgora godina za fondove od 2016. godine.

Prema mišljenju Christophera Harveyja, analitičara banke Wells Fargo, to pokazuje koliko su najpopularnije dionice među malim ulagačima (takozvane meme dionice) naglasile rastući utjecaj trgovinskih tokova neinstitucionalnih ulagača te novih rizika, kako za ulagače koji očekuju rast, tako i one koji zarađuju na padu cijene dionica.

Harvey procjenjuje da je uspon cijene Tesline dionice zaslužan za smanjenje uspješnosti američkih dioničkih fondova za 0,46 postotna boda.

Nick Colas, suosnivač tvrtke DataTrek, smatra kako će cijena Tesle nastaviti rasti. “Jedini razlog zašto su postali kompanija od bilijun dolara je 10 posto šansi da jednog dana postanu kompanija vrijedna 10 bilijuna dolara”, kaže Colas.

Komentirajte prvi

New Report

Close