AstraZeneca bilježi rekordnu zaradu od cjepiva: Kvartalni prihodi im se povećali na 12 milijardi dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 13. veljača 2022. u 08:42
Kompanija za ovu godinu očekuje pad prodaje proizvoda protiv COVID-19/Reuters

Anglošvedska farmaceutska kompanija objavila je skok tromjesečnih prihoda za 64 posto.

Zahvaljujući zaradi od cjepiva protiv COVID-a 19, ali i nekoliko obećavajućih lijekova protiv rijetkih bolesti, anglošvedska farmaceutska kompanija AstraZeneca najavila je povećanje dividende, prvo takvo nakon više od 10 godina.

Kako prenose mediji, AstraZeneca je jučer objavila rekordne kvartalne prihode od 12 milijardi dolara koji su na godišnjoj razini veći za 64 posto.

To je daleko bolje od očekivanja analitičara koji su za četvrto tromjesečje očekivali 11 milijardi dolara prihoda, pa je dionica te kompanije jučer ojačala četiri posto.

Tri faktora
Odličan financijski rezultat zasluga je tri faktora. Prvi je cjepivo protiv COVID-a koje je kompanija razvila u suradnji sa sveučilištem Oxford, a koje je donijelo prihode od 1,8 milijardi dolara. Nadalje, dva lijeka protiv karcinoma – Tagrisso i Lynparza – donijeli su svaki po milijardu dolara prihoda.

Na kraju, svoj je doprinos dala i kompanija Alexion koja se bavi lijekovima za rijetke bolesti, a koju je AstraZeneca preuzela za 39 milijardi dolara.

Skok prihoda donio je i veliko povećanje dobiti. Tako je temeljna zarada po dionici narasla 74 posto dosegnuvši 1,67 dolara. To je daleko bolje od očekivanja analitičara koji su prognozirali dobit od 73 centa po dionici.

U cijeloj 2021. prihodi su povećani 38 posto na 37,4 milijarde dolara. To je nešto manje od očekivanja koja su se kretala oko 42,7 milijardi dolara. Lanjski financijski rezultat motivirao je upravu kompanije na povećanje dividende koja će za cijelu 2021. iznositi 2,87 dolara po dionici.

74

posto skočila je dobit kompanije po dionici u četvrtom tromjesečju

Inače, AstraZeneca nije povećavala dividendu cijelo desetljeće. Kompanija tvrdi da će i dalje siromašnije države dobivati njezino cjepivo na neprofitnoj osnovi.

Podsjetimo, AstraZenecino cjepivo početkom 2021. privuklo je mnoštvo negativnog publiciteta nakon što su prijavljeni slučajevi stvaranja krvnih ugrušaka nakon cijepljenja.

Nakon toga su se pojavili problemi u razlici u podacima iz kliničkih ispitivanja te kašnjenja u isporukama. Američki regulator još nije odobrio to cjepivo za korištenje u SAD-u.

Ne žali ni za čime
Na pitanje novinara je li trebao bolje upravljati tom situacijom, izvršni direktor Pascal Soriot izjavio je kako ne žali ni za čime. “Stvarno je teško žaliti za bilo čime nakon što ste isporučili 2,6 milijardi doza i spasili milijun života širom svijeta”, kazao je Soriot.

AstraZeneca predviđa da će njezini proizvodi protiv COVID-19 – koji uz cjepivo uključuju i tretman antitijelima za imunokompromitirane osobe koje ne mogu primiti cjepivo – imati ove godine manju prodaju. Za ovu godinu očekuje rast prihoda do 19 posto te dobiti između 25 i 29 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close