Zagrebačka burza dobiva još jednu uzdanicu koja će povećati promet

Autor: Tomislav Pili , 18. ožujak 2022. u 06:47
Ulagatelji su kroz dokapitalizaciju u Mon Perin uložili 35,5 milijuna kuna/M. Tironi/PIXSELL

Financijski regulator odobrio uvrštenje 10,7 milijuna dionica Mon Perina iz Bala.

Nakon dva investicijska fonda čijim se udjelima trguje na burzi (ETF) te velikog prošlogodišnjeg hita, dionice informatičke kompanije Span, na domaće dioničko tržište stiže još jedno izdanje koje bi moglo dodatno privući investitorie, a time i povećati likvidnost.

Naime, na jučerašnjoj sjednici Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrila je uvrštenje na Zagrebačkoj burzi ukupno 10,7 milijuna dionica Mon Perina iz Bala.

Podsjetimo, ta je tvrtka osnovana prije 16 godina s idejom razvoja “socijalnog poduzetništva”, a inicijativu je predvodio Plinio Cuccurin, nekadašnji dugogodišnji član Uprave Adris grupe Cuccurin je najveći dioničar Mon Perina s 35 posto udjela.

Stari i novi dioničari
Potencijal za solidnu trgovinu s dionicom Mon Perina na domaćoj burzi pruža činjenica da je u vlasničkoj strukturi Mon Perina velik broj malih dioničara.

Naime, tvrtka je prije dvije godine iz društva s ograničenom odgovornošću prerasla u dioničko društvo, s ukupno oko 900 dioničara. Burzovni izlazak najavljen je na prošlogodišnjoj izvanrednoj glavnoj skupštini održanoj u listopadu kada su donesene odluke o povećanju temeljnog kapitala i uvrštenja dionica na službeno tržište Zagrebačke burze.

Ulagatelji su kroz dokapitalizaciju, i to uplatama u novcu, ali i unosom prava kroz redovne dionice Adris grupe, u Mon Perin uložili 35,5 milijuna kuna, s tim da je temeljni kapital nominalno povećan za oko 10,7 milijuna kuna.

Kako je Poslovnom dnevniku u prosincu prošle godine izjavio Massimo Piutti, predsjednik Uprave Mon Perina, sve što je uloženo u Mon Perin u toj dokapitalizaciji uložili su mali privatni ulagatelji, kako dotadašnji, tako i oni koji prije nisu bile dioničari Mon Perina.

Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić kaže kako je naše tržište željno novih izdanja, kao što smo mogli vidjeti na nedavnom IPO-u Spana; nakon kojeg je ta dionica, uz usporedivi udjel slobodnih dionica (free float), postala jedna od trgovanijih na Zagrebačkoj burzi.

“Mon Perin je kompanija s višegodišnjim iskustvom u turističkom segmentu koji je na našem tržištu vrlo atraktivan. Sve to daje nam za pravo očekivati solidnu likvidnost ove dionice”, očekuje Gažić.

Ubrzo početak trgovanja
Već spomenuti Span u veljači je ostvario 8,2 milijuna kuna prometa, što je u odnosu na prošlomjesečni dionički promet od 190,5 milijuna kuna udjel od 4,3 posto. Dionica te informatičke kompanije uvrštena je na Zagrebačku burzu krajem rujna prošle godine, a u listopadu, prvom cijelom trgovinskom mjesecu, ostvaren je promet od 5 milijuna kuna.

Lijepi doprinos dolazi i od dva InterCapitalova ETF-a koji prate kretanje domaćeg CROBEX-a te slovenskog burzovnog indeksa SBITOP. U veljači je njima ostvaren promet od 11 milijuna kuna, a od početka godine za 23,1 milijun kuna.

Na pitanje kada se može očekivati početak trgovanja Mon Perinom, Ivana Gažić ističe kako početak trgovanja ovisi o izdavatelju. “Nakon što izdavatelj preda uredan zahtjev za uvrštenje sa svom potpunom dokumentacijom, Burza donosi odluku o prijemu u trgovinu u kratkom roku”, pojasnila je Gažić.

New Report

Close