Zagrebačka burza briše 17 milijuna kuna gubitka i otvara vrata isplati dividende

Autor: Tomislav Pili , 12. svibanj 2022. u 07:55
Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić pojasnila je da je za odobrenje potrebno odobrenje 75 posto dioničara/J. Regović/PIXSELL

Na skupštini 14. lipnja raspravljat će se o smanjenju temeljnog kapitala.

Zagrebačka burza namjerava i računovodstveno “raskrstiti” s gubitaškim vremenima iz prošlog desetljeća, čime otvara mogućnost dodjele dobiti dioničarima.

Kako stoji u pozivu na skupštinu dioničara koja će se održati 14. lipnja, dioničari će raspravljati i o prijedlogu smanjenja temeljnog kapitala koji sada iznosi 46,3 milijuna kuna.

Računovodstvena operacija
Uprava burze predlaže da se temeljni kapital prepolovi na 23,2 milijuna kuna te prenese u rezerve. S obzirom da će pojedinačni nominalni iznos dionice biti smanjen na iznos koji je niži od najnižeg dopuštenog prema Zakonu o trgovačkim društvima, smanjenje temeljnog kapitala provest će se spajanjem dionica u omjeru 2:1, na način da će se svakom dioničaru za dvije dionice izdati jedna nova redovna dionica na ime nominalnog iznosa 10 kuna, pojašnjava se u pozivu na skupštinu. Razlog ovog poteza konačno je brisanje gubitaka nagomilanih u proteklom desetljeću.

“Burza je do 2017. godine ostvarivala gubitke u poslovanju, pa se još u bilanci nalazi oko 17 milijuna akumuliranog gubitka iz prethodnih razdoblja, usprkos činjenici da posljednje četiri godine bilježimo pozitivne rezultate.

Prijedlog smanjenja temeljnog kapitala glavnoj skupštini računovodstvena je operacija, njime ćemo u potpunosti anulirati taj gubitak i tako omogućiti eventualnu isplatu dividende u narednim godinama, kao i nagrađivanje zaposlenika dionicama”, pojasnila je predsjednica Uprave Ivana Gažić. Bez smanjenja temeljnog kapitala, proces pokrivanja prenesenih gubitaka ostvarenom dobiti trajao bi godinama.

Primjerice, Zagrebačka burza ove će godine za pokrivanje gubitaka izdvojiti cjelokupnu lanjsku dobit od 873.000 kuna. Godinu ranije za pokriće gubitaka upotrijebljeno je 1,87 milijuna kuna dobiti.

873

tisuće kuna lanjske dobiti odlazi za pokrivanje prenesenih gubitaka

Pozitivno za dioničare
Za potvrdu ovakve odluke potrebna je dvotrećinska većina, no na burzi smatraju kako će dioničari prepoznati pozitivni aspekt ovog prijedloga. “Za odobrenje ove odluke potrebno je da za nju glasuje 75 posto dioničara.

Vjerujemo da će je dioničari odobriti jer je pozitivna za njih”, izjavila je Ivana Gažić. Osim o smanjenju kapitala, dioničari će odlučivati i o davanju ovlasti Upravi za stjecanje vlastitih dionica, tijekom razdoblja od pet godina.

Najviša cijena po kojoj Uprava smije steći vlastite dionice ne smije iznositi više od 5 posto iznad ni 15 posto ispod prosječne tržišne cijene za dionicu koja je ostvarena tijekom prethodnog dana trgovanja, stoji u prijedlogu.

Na skupštini će se raspravljati i o izvješću o primicima članova Uprave za prošlu godinu. Čelnici Ivani Gažić ukupno je isplaćen bruto iznos od 1,05 milijuna kuna, od čega fiksni dio iznosi malo manje od 861.000 kuna.

lan Uprave Tomislav Gračan primio je gotovo 911.000 kuna, od čega 778.000 kuna fiksnog iznosa. Odnos prosječne plaće zaposlenika Zagrebačke burze koji je lani iznosila 262.000 kuna i primanja članova Uprave iznosi 1:2,46.

New Report

Close