Za izdanja do 8 milijuna eura više neće trebati prospekt

Autor: Ana Blašković , 28. siječanj 2021. u 22:00
Ante Žigman, predsjednik Upravnog Vijeća Hanfe/MARKO PRPIĆ/PIXSELL

Iz Agencije poručuju da nova pravila neće narušiti transparentnost i zaštitu ulagatelja.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) donijela je nove smjernice za listiranje vrijednosnih papira na burzu koje bi trebale pojefitniti regulatorni trošak olakšavajući tvrtkama pristup kapitalu.

Za izdanja do 8 milijuna eura više neće trebati prospekt, a iz Hanfe poručuju da to neće narušiti transparentnost ni zaštitu ulagatelja.

“S iznimkama i izuzećima na temelju posljednjih zakonskih izmjena, Hrvatska je kao članica Europske unije odlučila iskoristiti diskrecijsko pravo da manjim poduzećima olakša pristup financiranju putem tržišta kapitala i tako pruži alternativu financiranjima putem bankarskih kredita”, napominje Agencija na čelu s Antom Žigmanom.

Izdanja niže vrijednosti

Nove smjernice svojevrsni su vodič za izdanja niže vrijednosti bez regulatornog troška, drugim riječima, upute kako iskoristiti iznimke od obveze objave prospekta za javne ponude kojima se prikuplja manje od osam milijuna eura kapitala, oko 60 milijuna kuna.

Punim imenom – Smjernice o provjeri i odobrenju prospekta te o izvršenju ostalih obaveza u vezi s javnom ponudom i uvrštenjem vrijednosnih papira na uređeno tržište – na jednom mjestu preciziraju postupak odobrenja prospekta kod javne ponude kojim tvrtka namjerava prikupiti kapital od šireg kruga ulagača na burzi.

Namijenjene su izdavateljima, ponuditeljima i osobama koje traže uvrštenje na uređeno tržište te ostalim zainteresiranim sudionicima u procesu javne ponude.

8

prospekata odobrila je Hanfa u 2020.

Otvara li se time novi problem? Prospekt je ulagačima garancija transparentnosti, a tek rijetki domaći izdavatelji s tim krucijalnim konceptom za povjerenje i funkcioniranje tržišta nemaju problema.

Dovoljno je pogledati delistiranja s burze u zadnjih nekoliko godina, ali i niz (često ignoriranih) opomena koje je vodstvo Zagrebačke burze uputilo tvrtkama zbog neobjavljivanja izvješća i suštinskih informacija o poslovanju koje dioničari obično zadnji doznaju.

Iz Hanfe uvjeravaju da su tome doskočili na kraj.

“Kako bi se kod takvih izdanja pružila što transparentnija komunikacija s investitorima i zaštitila prava ulagatelja, određeno je da je za izdanja između četiri i osam milijuna eura potrebno izdavanje informacijskog dokumenta o ponudi, ali to je znatno jednostavniji i jeftiniji proces za poduzeća bez troškova konzultanata te bez troškova odobrenja dokumenta kod Hanfe (koji inače postoji kod odobrenja prospekta), ističu iz Hanfe.

Dokument će na jednostavan način sadržavati sve važne informacije o izdanju kako bi ulagači mogli donijeti utemeljene odluke o ulaganju, ali ga izdavatelj nije dužan dostavljati regulatoru, osim na zahtjev. Njegov sadržaj propisan je ranijim pravilnikom o minimalnom obliku i sadržaju informacijskog dokumenta kod iznimke od obveze objave prospekta.

Najbolja praksa

“Hanfa je prilikom izrade ovih Smjernica vodila računa o najboljoj praksi drugih regulatora, a kako izdavatelji u Republici Hrvatskoj ne bi bili u nepovoljnijem položaju u odnosu na europske izdavatelje.

60

milijuna kuna gornja je granica kapitala za koju ubuduće neće trebati prospekt

Nova pravila za javne ponude vrijednosnih papira manje vrijednosti iskorak su prema dugoročnom planu Europske komisije za uspostavu unije tržišta kapitala, koja bi u dodatnim drugim područjima trebala povećati broj izdavatelja i ulagača na svim tržištima EU-a”, priopćila je Hanfa.

Agencija je lani odobrila osam prospekata: CIAK grupi za inicijalnu javnu ponudu
i listiranje na burzu, Modroj špilji, Villi Dubrovnik, Imperial Rivieri, The Garden Breweryju i Helios Farosu za uvršenje dionica, a Samoborki za uvrštenje obveznica.

Komentirajte prvi

New Report

Close