Za dividende Janafa 74,6 mil. kuna, u državni će proračun 58,6 milijuna

Autor: Jadranka Dozan , 25. svibanj 2020. u 22:00
Glavna skupština održat će se 2. srpnja

Država je od isplata dividendi i udjela u dobiti trgovačkih društava lani prihodovala 1,14 milijardi kuna.

Jadranski naftovod (Janaf) za glavnu je skupštinu sazvanu za 2. srpnja predložio da se iz dobiti ostvarene prošle godine u isplatu dividendi usmjeri 74,65 milijuna, odnosno 74,08 kuna po dionici.

Glavnina tog iznosa, odnosno 58,6 milijuna kuna, otići će državi koja u toj kompaniji (preko CERP-a i HZMO-a) ima 78,5 posto vlasništva. S obzirom na velik pad poreznih prihoda proračuna, koji je trenutačno i pod utjecajem privremenih mjera odgoda ili oslobođenja plaćanja državnih nameta, priljev dividendi dobiva na važnosti.

No, u dosta državnih kompanija još nema najava raspodjele dobiti, pa ostaje vidjeti hoće li i u tom dijelu biti prilagodbi vezanih uz posljedice koronavirusa. U slučaju Janafa dividenda je nešto niža nego lani (86 kuna po dionici).

U pozivu na skupštinu u vezi s raspodjelom dobiti navodi se da je kompanija za 2019. iskazala 262 milijuna kuna dobiti, a prijedlog je da se polovica (umanjene za zakonske rezerve) u iznosu 124 milijuna kuna rasporedi u ostale rezerve iz dobiti, a od preostale druge polovice da se 75 milijuna isplati dioničarima, a nepunih 50 milijuna da ostane kao zadržana dobit.

U obrazloženju u Janafu ističu kako je vrijednost ugovorenih a neizvršenih radova na kraju 2019. iznosila 2370 milijuna. Usto, vrijednost investicija u tijeku, za čiji završetak i stavljanje u funkciju treba osigurati dodatna sredstva, iznosi 688 milijuna.

Inače, država je od isplata dividendi i udjela u dobiti trgovačkih društava lani prihodovala 1,14 milijardi kuna, a za ovu godinu po toj je osnovi planirala i nešto više prihoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close