Wall Street važe može li uspon cijena dionica potrajati

Autor: Tomislav Pili , 03. veljača 2019. u 22:01
Najbolji siječanjski rezultat u 30 godina/REUTERS

Analitičari smatraju da se ne radi o dolasku ‘novog vala’ već prije odbijanju od razine ‘preprodanosti’.

Američki investitori kao da su zaboravili sve loše u prošloj godini ulaskom u 2019.

Naime, burzovni indeksi Dow Jones i S&P 500 zabilježili su u prvom ovogodišnjem mjesecu porast preko sedam posto što je njihov najbolji siječanjski rezultat od 1987., odnosno 1989. godine.

Prema tvrdnjama Jodie Gunzberg, direktorice za američke dionice u tvrtki S&P Dow Jones Indices, dioničko mjerilo 500 najvećih američkih kompanija s rastom od 7,87 posto u siječnju je ostvarilo najbolji mjesečni rezultat od listopada 2015. godine, prenosi CNN.

Radi se o zadivljujućem preokretu s obzirom na prosinačku izvedbu Wall Streeta, najlošiju u čak 90 godina. Štoviše, na Badnjak je S&P 500 čak zakoračio u "medvjeđe tržište".

Tada je investitore zabrinjavala mogućnost da će središnja banka Fed i ove godine nekoliko puta podignuti kamatne stope. No, uz Fedove signale da će dinamika podizanja oslabiti, siječanjski uspon američkih dionica zasluga je i relativno dobrih financijskih izvješća kompanija te nastavka optimističnog gledanja na stanje američkog gospodarstva.

Prema mišljenju Davea Laffertyja, glavnog analitičara Natixis Investment Managersa, rast cijena dionica u siječnju nije naznaka novog vala, već prije odbijanje od "preprodanih" razina. "Tržište sada razmatra što bi mogao biti sljedeći katalizator", ocjenjuje Lafferty za CNBC.

Indeks S&P 500 trenutno je manje od 10 posto udaljen od svoje rekordne vrijednosti.   

Komentirajte prvi

New Report

Close