Wall Street u očekivanju izvješća i najave kraja novčanih poticaja

Autor: Poslovni dnevnik , 13. listopad 2021. u 22:00
Ovaj tjedan za američko se dioničko tržište odvija u negativnom tonu/REUTERS

U šest od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a najviše u komunikacijskom.

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi pali drugi dan zaredom jer su ulagači oprezni uoči početka sezone poslovnih izvješća kompanija, ali i objave podataka o inflaciji i poruka iz Feda.

Dow Jones skliznuo je 117 bodova ili 0,34 posto, na 34.378 bodova, dok je S&P 500 pao 0,24 posto, na 4350 bodova, a Nasdaq indeks 0,14 posto, na 14.465 bodova. U šest od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a najviše u komunikacijskom.

Posljedica je to opreza ulagača uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja počinje u srijedu objavom financijskog izvješća JPMorgana, a potom i drugih velikih banaka.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle 29,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To bi trebao biti još jedan snažan kvartal po pitanju zarada, no ulagači se plaše da su povišena inflacija, visoke cijene energenata i poremećaji u nabavnim lancima povećali troškove poslovanja i negativno utjecali na rezultate kompanija.

“Institucionalni ulagači su oprezni, čekaju da vide kakve su zarade kompanija i kako su na njih utjecali manjak sirovina, poremećaji u nabavnim lancima i više kamate.

Mnogi od tih faktora već su ugrađeni u cijene dionica na tržištu”, kaže Michael James, direktor u tvrtki Wedbush Securities.

Ulagači su suzdržani i zbog toga što će u srijedu biti objavljeni dijelovi zapisnika s nedavne sjednice Feda, koji bi mogli pojasniti kada će američka središnja banka početi smanjivati monetarne poticaje.

Komentirajte prvi

New Report

Close