Wall Street u dvojbi je li završeno razdoblje pada tehnoloških dionica

Autor: Josipa Ban , 09. kolovoz 2022. u 22:00
Tržišna vrijednost vodećih kompanija u mjesec dana porasla je za 1,3 bilijuna dolara/Reuters

Od početka srpnja dionički indeks Nasdaq ojačao je gotovo 15 posto.

Od početka srpnja Nasdaq, tehnološki dionički indeks, ojačao je 14,8 posto. Najviše je tome pridonio rast tržišne vrijednosti vodećih američkih tehnoloških kompanija – Applea, Microsofta, Alphabeta, Amazona i Tesle, i to za 1,3 bilijuna dolara.

Do ovako snažnog oporavka dionica tehnoloških kompanija dolazi nakon snažnog pada u prvom polugodištu, a analitičari se, piše Financial Times, ne mogu složiti oko značenja ovako snažnog rasta.

Procjene prema dolje
Jedni tako predviđaju da je ovo znak da se ulagači nadaju da će sektor moći prebroditi globalnu recesiju, a drugi da bi ljetni tehnološki rast mogao biti kratkoga vijeka. Andrew Lapthorne, kvantitativni strateg u Société Générale, podsjeća da su privremeni mjesečni skokovi od deset i više posto bili uobičajen prizor tijekom “medvjeđeg tržišta” Nasdaqa između 2000. i 2003. te upozorava da bi se, umjesto toga, ulagači trebali pripremiti za velika smanjenja zarade ove i sljedeće godine.

“Dosadašnja izvješća o zaradi za drugo tromjesečje dovela su do značajnih prilagodbi predviđanja dobiti za Nasdaq 100 prema dolje, uključujući smanjenje od 5,5 posto u odnosu na procjenu za 2022. i 6,5 posto u odnosu na predviđanje za 2023. To će dovesti do toga da će milijarde biti izbrisane iz zarade američkih tehnoloških kompanija”, ističe Lapthorne.

S druge strane Jon Guinness, upravitelj američkog fonda Fidelity International, vrijednog 776 milijuna funti, očekuje da će globalna potrošnja na tehnologiju ostati zdrava, čak i ako tvrtke odgode ili otkažu neke projekte ove godine.

28

bila je vrijednost omjera cijene i zarade (P/E) tehnoloških dionica u siječnju

“Petina novih automobila proizvedenih u Europi sada su električna vozila koja su računala na kotačima. Računalstvo u oblaku je razvoj stvarne supstance koji usvajaju mnoge tvrtke. Tektonski pomaci koji pokreću usvajanje tehnologije još su prisutni”, mišljenja je Guinness.

S njim se slaže i Ben Rogoff, voditelj tehnološkog tima u Polar Capitalu, kompaniji koja se bavi upravljanjem imovinom, a koji očekuje da će potrošnja na IT globalno biti povećana između dva i četiri posto ove godine. Međutim, upozorava da bi profitne marže mogle biti pod pritiskom zbog inflatornih pritisaka, rastućih troškova plaća, izazova u opskrbnom lancu i jačine američkog dolara.

Apsolutni imperativ
“Potrošnja na tehnologiju ostaje apsolutni imperativ za poduzeća na globalnoj razini”, rekao je Rogoff. S&P sektorski indeks tehnoloških dionica trgovao se na omjeru cijene i zarade 28 početkom siječnja, ali je vrednovanje palo na 19,2 krajem lipnja, prema podacima Refinitiva. Čak i s trenutnim dobicima trguje se na 21,2 godišnje zarade.

Jonathan Curtis, menadžer u tehnološkom fondu Franklin Templeton, ističe pak da se tehnološkim sektorom, u odnosu na američko tržište novca, još uvijek trguje s premijom. “Trenutačna premija za vrednovanje tehnološkog sektora nije pretjerana. Ona odražava porast profitnih marži sektora u proteklih 12 godina te stalni rast prihoda”, kaže.

Komentirajte prvi

New Report

Close