Wall Street s oprezom promatra najveći skok dionica od 1933. godine

Autor: Tomislav Pili , 25. ožujak 2020. u 22:00
Indeksi su u utorak nadoknadili dobar dio prošlotjednih gubitaka

Visoki porasti uobičajeni su tijekom negativnog trenda jer je od 20 slučajeva skoka S&P-a 500 preko 8 posto, 13 ih se dogodilo za vladavine ‘medvjeda’.

Najveći dnevni skok američkog dioničkog tržišta od 1933. godine vjerojatno nije početak oporavka, ako je suditi po burzovnoj statistici koja pokazuje da visoki porasti dioničkih indeksa nisu rijetkost tijekom „medvjeđeg tržišta“.

Na krilima očekivanja izdašnog paketa pomoći koji bi trebao ublažiti gospodarske štete od širenja koronavirusa, indeks Dow Jones skočio je u utorak 2112 bodova ili 11,36 posto, na 20.704 boda, dok je S&P 500 porastao 9,38 posto, na 2447 bodova.

Nadoknađen dio gubitaka

Skok S&P-a 500 njegov je najveći dnevni rast od 2008. godine. Nasdaq indeks ojačao je 8,12 posto, na 7417 bodova.

Time su burzovni indeksi nadoknadili dobar dio gubitaka od prošloga tjedna, kada su  potonuli više od 15 posto, što je bio njihov najveći tjedni pad od financijske krize 2008. godine.

Američki političari dogovorili su u srijedu izdašan paket gospodarskih poticaja “težak” 2 bilijuna dolara s ciljem zaštite najvećeg svjetskog gospodarstva od posljedica epidemije koronavirusa.

Podršku tržištu pružaju i mjere bez presedana američke središnje banke, koja je nedavno smanjila ključne kamatne stope na nulu, a potom počela neograničeno kupovati državne, pa čak i korporativne obveznice kako bi povećala likvidnost na tržištima.

Fed je najavio i da će podržati kreditno tržište time što će izravno kreditirati kompanije, što nikada dosad nije činio.

„Sa svim ovim poticajima treba nam samo iskra koja će zapaliti plamen. A to bi moglo biti kada se broj slučajeva koronavirusa počne smanjivati. Mislim da će tada sve na tržištima porasti“, kaže King Lip, direktor u tvrtki Baker Avenue Asset Management.

No, pitanje je kada će širenje koronavirusa dosegnuti vrhunac i početi slabiti. Prema podacima Reutersa, u srijedu je SAD bilježio 53.541 oboljelog od COVID-19, a 730 ljudi je preminulo.

Nije pokazatelj ozdravljenja

U tom kontekstu, snažan rast u utorak ne treba tumačiti kao početak rođenja novog „bikovskog tržišta“, ako burzovna statistika može poslužiti kao putokaz. Kako piše Reuters, od 20 slučajeva dnevnog skoka S&P-a 500 preko 8 posto, 13 ih se dogodilo za vladavine „medvjeda“ na burzi.

„Rast preko 8 posto nije nužno pokazatelj ozdravljenja tržišta“, smatra Christopher Murphy, analitičar tvrtke Susquehanna Financial Group.

U svojoj bilješci klijentima Murphy je napisao kako se važno prisjetiti da su neke od najvećih povećanja vrijednosti S&P-a 500 ostvarene tijekom negativnog trenda na burzi što sugerira da takvi skokovi nisu neuobičajeni u vrijeme poniranja tržišta.

Primjerice, tijekom kraha tržišta 2008. godine, dva najveća dnevna skoka zabilježena u listopadu prethodila su dvoznamenkastom padu idućih pet mjeseci.

„Ne možete te skokove uzeti kao pokazatelj da će se na tržištu dogoditi preokret za tjedan ili dva“, ističe Quincy Krosby, glavmni analitičar u Prudential Financialu.

Upravo suprotno, povijest pokazuje da dugoročniji pozitivni trend na tržištu ipak započinje mnogo umjerenijim rastom cijena dionica. „Bikovsko tržište“ rođeno u ožujku 2009. započelo je dnevnim skokom od 6,4 posto, dok je oporavak 2002. i 2003. započeo rastom od 3 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close