Wall Street raste unatoč oprezu ulagača

Autor: Tomislav Pili , 24. siječanj 2019. u 22:01
Zarade kompanije rasle su 14,2 posto, procjenjuju analitičari/Reuters

Od kompanija iz sastava S&P-a 500 koje su objavila izvješća, njih 78 posto nadmašilo je očekivanja.

Iako na američkom tržištu dionica vlada proklamirani oprez, to ne sprečava tamošnje burzovne indekse u usponu.

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi porasli, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza američkih kompanija, no trgovalo se suzdržano zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva i blokade dijela američkih državnih službi. Dow Jones ojačao je 171 bod ili 0,70 posto, na 24.5757 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,22 posto, na 2638 bodova, a Nasdaq indeks 0,08 posto, na 7025 bodova. Uspon dioničkih mjerila najavljivalo je i kretanje terminskih ugovora u četvrtak.

 

10 posto

trenutno je niže S&P 500 od rekordne vrijednosti u rujnu

Naime, vrijednost im se prije otvaranja povećala između 0,13 i 0,5 posto. Nakon sasvim solidnog početka 2019. godine tijekom kojeg je S&P 500 dohvatio najvišu vrijednost u mjesec dana, Wall Street je malo usporio ovaj tjedan uslijed strahovanja o usporavanju globalnog ekonomskog rasta.

U odnosu na rekordnu vrijednost iz rujna, S&P 500 i dalje je 10 posto niže. Tržište trenutno podržavaju poslovni rezultati. Do sada je oko 15 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate za četvrto lanjsko tromjesečje, pri čemu ih je 77,6 posto nadmašilo očekivanja analitičara. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa biti u prosjeku veće za 14,2 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije. To znači da je rast zarada usporen, s obzirom da su u prethodnim kvartalima rasle po stopi većoj od 20 posto.

Ulagači su suzdržani i zbog toga što Bijela kuća i Kongres ne uspijevaju postići kompromis po pitanju financiranja savezne vlade, pa se nastavlja blokada dijela državnih službi, što bi moglo naštetiti rastu američkog gospodarstva u prvom kvartalu.  Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika u srijedu je promijenilo 6,8 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 7,8 milijardi vrijednosnica.

Komentirajte prvi

New Report

Close