Wall Street ove godine raste devet, a iduće sedam posto

Autor: Tomislav Pili , 03. rujan 2018. u 22:01
Iduće bi godine zarade kompanije moglo porasti tek 10 posto, nasuprot 23 posto u ovoj godini/REUTERS

Trgovinske napetosti i sporije povećanje zarada kompanija glavni su razlog za očekivanja umjerenijeg rasta.

Najduže rastuće tržište dionica u povijesti malo će usporiti tempo u nastavku godine uslijed jačanja trgovinskih napetosti i slabljenja zarada kompanija, procjenjuju analitičari u anketi Reutersa.

Za iduću godine i dalje očekuju da će Wall Streetom vladati "bikovi", ali uz mnogo slabiji rast nego što je to bio slučaj proteklih nekoliko godina kada je povećanje vrijednosti indeksa S&P 500 znalo biti i dvoznamenkasto. Anketa Reutersa provedena je u posljednja dva tjedna na 55 analitičara tržišta kapitala, a u prosjeku očekuju da će mjerilo 500 najvećih američkih kompanija kraj godine dočekati na 2909 bodova. To je niža razina od rekordne vrijednosti od 2916 bodova koju je indeks dosegao tijekom trgovanja u srijedu, no i dalje je devet posto više u odnosu na kraj prošle godine.

 

7,5 posto

ove bi godine trebao ojačati Dow Jones indeks

Što se tiče kraja 2019. godine, analitičari očekuju razinu od 3100 bodova što bi značilo da iduće godine investitori mogu očekivati rast od skromnih 6,6 posto. Skromnih u odnosu na prethodne godine. Primjerice, 2017. indeks je završio na gotovo 20 posto višoj vrijednosti. "Ne bi bili iznenađeni kada bi vidjeli da je S&P 500 kraj godine dočekao na približno sadašnjim razinama", komentira     

Leo Grohowski, glavni investicijski direktor u BNY Mellon Wealth Managementu. Indeks je već prešao njegove procjene za ovu godinu, a za iduću očekuje umjereni rast. "Mislimo da bi izbori za Kongres te potencijalno podizanje kamatnih stopa središnje banke u prosincu mogli dovesti do djelomičnog unovčavanja dobiti", smatra Grohowski.

 

3100 bodova

razina je na kojoj bi kraj 2019. mogao dočekati S&P 500

Što se tiče Dow Jonesa, 25 analitičara u prosjeku očekuju da će taj indeks kraj godine dočekati na 26.563 boda što je tek 0,2 posto niže od rekordne vrijednosti postignute u siječnju. Ako se to obistini, to bi značilo da će Dow Jones 2018. zaključiti s rastom od 7,5 posto. Trgovinski rat Amerike i Kine i tenzije na rastućim tržištima što bi moglo narušiti ekonomski rast i zarade kompanija glavni su razlog zabrinutosti tržišta. "Kriza turske lire i američko-kineske trgovinske tenzije i dalje bacaju sjenu na dioničko tržište.

No, dionice i dalje podržavaju snažne zarade poduzeća s još jednim odličnim kvartalom u drugom tromjesečju te zamahom ekonomskog rasta", kaže John Praveen, analitičar PGIM Global Partnersa. Prema Thomson Reutersu, zarade kompanija u 2019. trebale bi rasti 10 posto. To bi značilo prilično usporavanje s obzirom na 25 posto u drugom tromjesečju ove godine i procjenama da će 2018. donijeti 23-postotni rast korporativnih profita.

Komentirajte prvi

New Report

Close