Vlasnica Zabe povela dobitnike na europskim burzama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. veljača 2013. u 16:47
EPA/VALDA KALNINA LATVIA OUT/LITHUANIA OUT/ESTONIA OUT

Talijanske banke bile su u ponedjeljak vodeći dobitnici na europskim burzama nakon što su ulagači počeli spekulirati s pobjedom lijevog centra na parlamentarnim izborima u Italiji.

 Talijanske banke bile su u ponedjeljak vodeći dobitnici na europskim burzama nakon što su ulagači počeli spekulirati s pobjedom lijevog centra na parlamentarnim izborima u Italiji.

Londonski FTSE porastao je 1,32 posto na 6.374 boda, frankfurtski DAX za 2,41 posto na 7.846 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 1,73 posto i iznosio je 3.770 bodova.

Ankete pokazuju da bi Demokratska stranka lijevog centra Pierluigija Bersanija, koja se zalaže za reforme, mogla osigurati tijesnu pobjedu na parlamentarnim izborima u trećem po veličini gospodarstvu eurozone.

"Svi očekuju da će ljevica pobijediti na izborima. To još nije sigurno, ali je uračunato u cijene", rekao je Oliver Roth, trgovac iz tvrtke Close Brothers Seydler.

Talijanski burzovni indeks FTSE MIB porastao je 1,8 posto, predvođen bankama kao što su UniCredit i Intese Sanpaolo, nakon što je prigušena bojazan da bi izbornu pobjedu mogao odnijeti bivši premijer Silvio Berlusconi. Cijene dionica UniCredita porasle su četiri a Intese Sanpaolo 3,2 posto.

Optimistično raspoloženje donekle su 'prizemljili' učestali prosvjedni glasovi i strah od neriješenog ishoda izbora, kao i gospodarski problemi koji čekaju novu vladu.

Potražnja za talijanskim obveznicama ostala je stabilna na aukciji u ponedjeljak, uz tek blagi rast troškova posuđivanja u odnosu na mjesec ranije i niže kamate od onih na sekundarnim tržištima.

Raspoloženje podupire i nastavljena ultra-blaga monetarna politika u Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama.

Snižavanje kreditnog rejtinga Velike Britanije u petak s najviše razine 'AAA' vjerojatno će potaknuti i britansku središnju banku na ublažavanje monetarne politike, što obično pogoduje dionicama, procjenjuju u Berenberg Banku.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 2,43 posto na 11.662 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close