Ulagači traže gdje je dno pada dionica

Autor: Poslovni dnevnik , 19. svibanj 2022. u 06:31
Najveći dio dionica koje su ulagači nedavno kupovali su one čije su cijene toliko pale da su sada u području korekcije ili 'medvjeda'/Reuters

Europska tržišta jučer opet zaronila ‘u crveno’.

Na europskim se burzama u srijedu trgovalo oprezno jer su ulagači suzdržani zbog povećanja kamatnih stopa, uz istodobno usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 15 sati u minusu od 0,7 posto, a sličan gubitak bilježili su i ostali vodeći europski indeksi, DAX, FTSE i CAC.

Brojni šokovi
“Globalno gospodarstvo suočeno je s brojnim negativnim šokovima. Dvije stvari najviše utječu na makro sliku. Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je rast cijena sirovina, a inflacija se pokazala viša, rasprostranjenija i dugotrajnija nego što se očekivalo”, piše Paul F. Gruenwald, glavni ekonomist u S&P-u, u osvrtu na gospodarsku situaciju.

Ulagače je pokolebala i izjava predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella od utorka da će Fed povećavati kamate sve dok se inflacija ne počne spuštati prema zdravijim razinama.

Kako bi suzbio inflaciju, koja se kreće na najvišim razinama u 40 godina, Fed je od ožujka povećao ključne kamatne stope za 0,75 postotnih bodova, a očekuje se da će na barem dvije iduće sjednice dodatno povećati cijenu novca za po 0,50 postotnih bodova.

Zbog toga ulagače nije osobito dojmio snažni rast cijena dionica na Wall Streetu u utorak. Dow Jones ojačao je 1,3 posto, dok je S&P 500 skočio 2, a Nasdaq indeks 2,8 posto.

U području ‘medvjeda’
Posljednjih dana tržište se pokušava oporaviti, nakon što je tjednima bilo pod pritiskom zbog čega je prošloga tjedna S&P 500 zaronio na najnižu razinu od ožujka prošle godine.

“Najveći dio dionica koje su ulagači danas kupovali su one čije su cijene toliko pale da su sada ili u području korekcije ili u području ‘medvjeda’. Mislim da ulagači traže prilike nakon oštrog pada cijena, a čini mi se da je danas dobar dan za to”, kazala je Sylvia Jablonski, direktorica u tvrtki Defiance ETF.

No, pitanje je, kažu analitičari, je li ovaj skok indeksa održiv ili samo kratkotrajna korekcija prije novog pada cijena dionica, s obzirom na sve prepreke na tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close